blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuwe roman van Ronny Lobo

Met genoegen wijzen wij u op De bouwval van Ronny Lobo, een onthullende en onthutsende roman over het Curaçao van nu. De roman is net verschenen en wordt op 18 oktober gepresenteerd in Podium Mozaïek Amsterdam.

De uit een eenvoudig milieu afkomstige Willem trouwt met de Indische Monique, wier familie juist aanzienlijk en rijk is. Ze krijgen in korte tijd twee zoons. Met zijn Algemeen Bouwbedrijf Curaçao weet Willem een heel imperium te vestigen. Hij laat dit bedrijf zijn droomhuis bouwen, en koopt een kostbaar zeiljacht. Maar hoe hoger je stijgt, hoe harder – uiteindelijk – de klap, áls je valt. Willem zal dit zelf niet meer bewust maken. Als hij veroudert, verslechtert zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid, aanvankelijk nog geleidelijk, maar allengs sneller.

De bouwval is een bewogen familiegeschiedenis uit Curaçao over sociale stijging, over het overschrijden van grenzen, het betalen van een morele prijs, over illusies en ontgoocheling. Is iemand – een naaste, een vader – wel degene voor wie je hem je leven lang gehouden hebt? De roman biedt een duizelingwekkende confrontatie met het gekoesterde beeld van de vader met de werkelijkheid. Wanneer deze twee niet overeenkomen, botst het, en kan een wereld in duigen vallen.

Ronny Lobo, De bouwval. Haarlem: In de Knipscheer, september 2020. Gebrocheerd in omslag met flappen, 302 blz., € 22,00 ISBN 978-90-6265- 793-3

[Tekst van de uitgeverij.]

on 14.09.2020 at 10:03
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter