blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuwe roman van Janny de Heer

Janny de Heer heeft een nieuwe roman uit: De Barones

Dolle Dinsdag betekent een keerpunt in het leven van Mijnsje (Mien) Bezemer. Ze is amper vijf jaar oud maar haar jeugd is vanaf deze dag definitief voorbij. In de ogen van anderen is ze voor altijd ‘het kind van’ NSB’ers: besmet, bezoedeld, fout en onbetrouwbaar. Dat is de buitenwereld. Er is ook een binnenwereld: het gezin. In dat gezin zijn de ouders verbitterd, vooral tegenover de overheid die hun alles heeft afgenomen; hun bezittingen heeft geconfisqueerd, gevangenisstraf heeft opgelegd en stemrecht ontnomen.

Janny de Heer CCS

Janny de Heer bij een signeersessie in het CCS, Paramaribo

Dit onrecht zal en moet worden rechtgezet, en daartoe worden ook de kinderen gebruikt, soms tegen het belang van die kinderen zelf in. Op alle mogelijke manieren wordt Mien door haar eigen moeder tegengewerkt als zij iets probeert te bereiken in de maatschappij. Smalend noemt ze haar dochter: ‘de Barones’. Mien moet zich niets inbeelden en niet denken dat het ooit wat met haar worden zal. Hetzelfde gevoel geeft haar later haar echtgenoot, die haar ‘mevrouw’ of ‘zij’ noemt. Hij manipuleert en tiranniseert haar en toont geen enkele vorm van genegenheid.

De Barones is het fascinerende verhaal van een vrouwenleven dat zich afspeelt tegen het decor van de wederopbouw in het naoorlogse Nederland. Een tijd die zo veel mogelijkheden tot ontwikkeling bood, maar niet aan hen met het stempel ‘dat is er zo’n eentje van die fout waren in de oorlog’.

Janny de Heer woonde vier jaar op Curaçao en deed er historisch onderzoek, dat in 1999 resulteerde in haar debuut Landskinderen van Curaçao, drie historische verhalen in 2015 opnieuw uitgebracht onder de titel Yu di tera / Landskinderen. In 2000 won zij met Vrouw tegen Vrouw de Pipistrellus Proza Prijs. Vanaf 2002 leidde zij de Schrijversgroep in Den Helder; met die groep schreef Janny de Heer de musical Zielsverwanten (gebaseerd op het werk van Annie M.G. Schmidt), die aldaar in 2005 werd opgevoerd in de Schouwburg. In 2008 verscheen Hey buddy de andere voet is voor jezelf, een biografie over Huib Wijnants, die als marineman in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië o.a. de Japanse bezetting (internering, krijgsgevangenschap, dwangarbeid) meemaakte. In Suriname verrichtte zij uitgebreid historisch onderzoek voor het schrijven van Gentleman in slavernij, een roman over een Duitse immigrant in het 19de eeuwse Suriname, haar eerste boek bij Uitgeverij In de Knipscheer.

 

Heer Janny de Barones72-200x300

 

Janny de Heer
De Barones
Biografische roman
Paperback met flappen,
272 blz., € 18,50

Haarlem: uitgeverij In de Knipscheer
ISBN 978-90-6265-913-5
Eerste druk maart 2016

Presentatie
Donderdagmiddag 17 maart 2016 vindt om 13.00 uur in den Brommert [het pand van de vereniging Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht] de presentatie plaats van De Barones. De eerste exemplaren zullen door de auteur worden uitgereikt aan mevrouw Mijnsje (Mien) Bezemer, hoofdpersoon in deze biografische roman, en aan de burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht, de heer Jan Heijkoop. Na afloop signeert Janny de Heer voor belangstellenden haar boek. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn!
Locatie: Den Brommert, Smidshoef 26-30, 3342 BZ Hendrik-Ido-Ambacht.
Meld uw komst aan op indeknipscheer@planet.nl, opdat u op de gastenlijst geplaatst kunt worden.

on 03.03.2016 at 11:54
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter