blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Nieuwe’ poëzie van Jit Narain

Jit Narain – Waar ben je daar/ Báte huwán tu kahán

Op 31 augustus a.s. verschijnt Waar ben je daar/ Báte huwán tu kahán van JHit Narain, de eerste bundel die in Nederland uitkomt van de grote Sarnámi dichter in tientallen jaren.

 

In zijn poëzie bezingt Jit Narain de voorouders die van India kwamen en die zich als landbouwers uit de modder omhoog wisten te werken. Voorts is de tweede emigratie (naar Nederland) en het gevoel van ontworteling dat daaruit ontsproot een constante in zijn poëzie. Zijn rijpste werk onttrekt zich meer en meer aan het anekdotische, maar blijft dankzij de metafora sterk beeldend.

Jit Narain (Livorno, Suriname, 1948) is opgeleid als huisarts in Leiden. In de jaren ’70 ontpopte hij zich als groot voorvechter van het Sarnámi, de taal van de Surinaamse Hindostanen. Hij debuteerde als dichter met Dal Bhat Chatni [Gele erwten, rijst, chutney] (1977), waarna een tiental bundels volgde, ook in het Nederlands, als laatste Rahan/Bestaan (2017). Ze verschenen hoofzakelijk in eigen beheer in Suriname.

 

Jit Narain

In 1988 verscheen zijn tot dan verzamelde poëzie in India. In 1991 ging Jit Narain definitief terug naar zijn geboorteland, waar hij in het district Saramacca een polikliniek opende en ook maatschappelijk en literair actief werd. In 1987 ontving Jit Narain de Ráhman Khán-prijs voor zijn poëzie. Michiel van Kempen ontving dezelfde prijs voor literatuurstudie. Bij die gelegenheid verscheen in Suriname de bundel Waar ben je daar/ Báte huwán tu kahán, Nederlandstalige poëzie met een vertaling in het Sarnámi. Bij gelegenheid van de eerste Jit Narain Cultuurprijs verschijnt van deze titel nu in Nederland een herziene editie. Daarmee is voor het eerst werk van Jit Narain ‘officieel’ in Nederland uitgegeven.

Jit Narain
Waar ben je daar/ Báte huwán tu kahán
gedichten
Voorwoord Michiel van Kempen
Gebrocheerd in omslag met flappen, 60 blz., € 15,00
ISBN 978-90-6265-618-9
Herziene, tweede druk

 

De bundel verschijnt bij de uitreiking van de eerste Jit Narain Cultuurprijs en de eerste Jit Narain Lezing, in de Nieuwe Kerk in Den Haag, op 31 augustus 2018. Voor het programma klik hier

on 22.08.2018 at 13:27
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter