Nieuwe kinderboeken in de DBNL
Deze maand zijn opnieuw veel Surinaamse kinderboeken digitaal beschikbaar gekomen in de DBNL. Kinderboeken van Soecy Gummels, Mechtelly, Paul Middellijn en ook het vermoedelijk vroegst bekende kinderboek van een Surinaamse schrijver: Baccha het ezeljong.
Er komen onder andere werken uit vier series jeugdboeken beschikbaar: Kinder Vertier, Kinderen van Suriname, MoiBoi en Special Kids. Een groot deel van deze boekjes is geschreven door Soecy Gummels, een Surinaamse schrijfster die in de V.S. woont en daar ook in het Engels publiceert. Daarnaast brengt ze dus veel Nederlandstalig werk uit in Nederland en Suriname.
Mechtelly was cultureel werkster en als schrijver onder andere actief als voorzitter van de Schrijversgroep ’77. Zij publiceerde poëzie, maar ook kinderboeken zoals Sarina. De moeder van de kontraktanten uit 1997, over vrouwen die zich als contractanten op de plantages staande moesten zien te houden. Ook online: het rijk geïllustreerde prentenboek Het aapje van Jaja (1982) en De held en andere kinderverhalen uit 1999, korte verhalen over het leven in Suriname.
Paul Middellijn is een Surinaamse schrijver, voordrachtskunstenaar en musicus. Hij schrijft zowel in het Nederlands als in het Sranan en werd vooral bekend doordat hij als woordvoerder van Bouterse het Surinaams Museum uit het Fort Zeelandiacomplex wilde schoppen, en in 2017 omdat schrijvers protesteerden dat Middellijn hun Anansitori’s had mishandeld. Voor kinderen schreef hij onder andere Na libi fu Sopropo nanga Antruwa. Het leven van Sopropo en Antruwa (1982), dat zich afspeelt in de tuin van Koba, die haar twee groenteplanten in leven probeert te houden. Natty en Fleurtje uit 1994 bevat ‘tropische kinderliedjes uit Suriname voor mensjes vanaf drie jaar’. Kikkervisje en Heer Snoek schreef Middellijn samen met Aleida Haps en Ada Korbee.
Baccha het ezeljong. Een Surinaamse vertelling voor kinderen heeft in de DBNL de vermelding 2003 als jaar van verschijning, omdat is uitgegaan van de herdruk di de Stichting Protestants Christelijk Onderwijs uitbracht in dat jaar. Maar de eerste druk verscheen in 1962, zonder auteursnaam. Het was geschreven door Albert Helman op basis van een Indiaas sprookje en Jan Adhin (later: Jnan) had het nog beoordeeld op zijn Indiase merites.
Klik hier voor de hele lijst nieuw gedigitaliseerde boeken.