blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuwe jeugdboeken van Lebacs en Casimiri

Op zaterdag 22 mei 2010 organiseert Vereniging Antilliaans Netwerk in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam een boekpresentatie van Ubuntu van Diana Lebacs en Jopito 2 – Klapchi/Joris 2 – Vuurwerk van Monique Casimiri.

De jeugdroman Ubuntu van Diana Lebacs wordt opgedragen aan regisseur en Tweede Kamerlid John Leerdam en het eerste exemplaar zal tijdens deze presentatie naar Curaçaose traditie aan hem worden overhandigd.

Schrijver en vertaler, Diana Lebacs, geboren op Curaçao, geeft aan dat haar nieuwe jeugdroman een concept is uit de Bantu-taal. Het gaat over de essentie van het mens-zijn en het wil zeggen dat wij mens-zijn door de andere mens. Iemand die ubuntu heeft, omarmt de mensen om zich heen. Mens zijn betekent wederzijds afhankelijk zijn, je een en verbonden voelen met elkaar. Wie volgens deze prachtige Bantu-filosofie en way of life ubuntu beoefent, is een mens die mededogen kent, vrijgevig is, en deelt met anderen. De filosofie inspireerde Diana Lebacs tot het schrijven van deze nieuwe jeugdroman, die de tijd overbrugt terug naar haar eerste jeugdroman Sherry, die verscheen in 1971.

Monique Casimiri is geboren op Bonaire en momenteel onderwijzeres aan het speciaal onderwijs in ’s-Hertogenbosch. Haar boek Vuurwerk – Joris 2 / Klapchi – Jopito 2 is een omkeerboek.
Jopito 2 is geschreven in het Papiamentu en als je het boek omdraait is de titel Joris 2 en is het verhaal in het Nederlands. Joris heeft in Joris, deel 1, zijn vader gevonden op Curaçao. Nu mag hij in de kerstvakantie bij zijn vader logeren. Daar ontmoet hij Michael opnieuw en de vrienden van Michael. Oudjaar is op Curaçao veel spannender dan in Nederland, zeker nu zijn moeder er niet bij is om hem in de gaten te houden. Maar soms lopen de dingen helemaal uit de hand…..

Beide jeudboeken worden in het Nederlands en in het Papiaments uitgegeven door uitgeverij Fundashon Editorial Sembra Buki (Curaçao). De uitgever Nel Casimiri zal tevens aanwezig zijn om een introductie te geven over het professioneel uitgeven van kinder- en jeugboeken op de Antillen.

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112-114
3111 HL Schiedam
Tijd: 15:00 uur
Toegang gratis
r.s.v.p. uiterlijk 19 mei via info@antilliaansnetwerk.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter