blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuwe foto’s van geïsoleerde indianen

Brasilia – Funai, het Braziliaanse departement voor inheemse zaken, heeft foto’s gemaakt van indianen die nog nooit contact zouden hebben gehad met mensen van buiten het regenwoud. De beelden tonen indianen die manden vol maniok en papaja’s hebben geoogst in hun moestuinen.
Inheemse Indianen PeruFotoserie video Dat heeft Survival International, een organisatie die opkomt voor inheemse volksstammen, maandag laten weten.

Survival International heeft toestemming gekregen het beeldmateriaal te gebruiken voor zijn campagne ter bescherming van het leefgebied van de indianen.

”Het gaat om een groep van dertig tot veertig mensen in de buurt van de grens met Peru”, stelt Nellie Werner van Survival International Nederland. ”Waarschijnlijk gaat het om een groep die is afgesplitst van een andere stam.”
.

Human Planet
De gefotografeerde stam zal aan bod komen in de documentairereeks Human Planet van de BBC. Op de vraag of de indianen hun bestaan tegen hun zin veranderd zullen zien door de publicatie van de foto’s en door de documentaire van de BBC antwoordt Werner ontkennend. ”Er is geen contact gemaakt en de locatie waar de indianen zitten wordt niet onthuld.”

Voortbestaan
Volgens Survival International wordt het voortbestaan van de stam momenteel ernstig bedreigd door de illegale houtkap in Peru. De Braziliaanse autoriteiten vrezen dat geïsoleerd levende stammen in Peru buurland Brazilië worden ingedreven. Daardoor zouden conflicten tussen de groepen kunnen ontstaan. Marcos Apurinã, coördinator van de Braziliaanse organisatie van indianen in de Amazone (Coiab), zei dat het noodzakelijk is om opnieuw aan te tonen dat de geïsoleerd levende volkeren echt bestaan. ”Wij staan achter het gebruik van foto’s om dat te bewijzen” aldus Apuriña.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter