blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuwe bijeenkomst Surinaamse Genealogie

Het bestuur van de Stichting voor Surinaamse Genealogie nodigt u hierbij uit om de Konmakandra bij te wonen, die deze keer plaats vindt in de Muiderkerk te Amsterdam, op 21 november 2015.

Voorlopig Programma
10.00 uur Inloop
10.30 uur Welkomstwoord
10.45 uur Usha Marhé – Wie is je nanie, wie is je adjie?
12.00 uur Sylvia Pessireron – Rituelen
13.00 uur Lunch – Surinaamse broodjes en hapjes (voor eigen rekening) verzorgd door Surihapjes
14.30 uur Ellen Klinkers – De Troepenmacht in Suriname
Sprekers

 

Usha Marhe

Usha Marhé. Foto © Michiel van Kempen

Usha Marhé is schrijfster en journalist. Zij schrijft voor bladen als De Groene Amsterdammer, Opzij en Trouw. Met het boek Tapu Sjén/ Bedek je schande – Over Surinamers en incest (1996) doorbreekt zij een groot Surinaams taboe. In 2007 verscheen haar fictiedebuut: Dulari – De weg van mijn naam. In dit boek met korte verhalen staat de ontwikkeling van shakti, de creatieve en scheppende energie die aan vrouw en man is gegeven, centraal. Usha Marhé geeft tijdens de Konmakandra genealogen een handig
hulpmiddel om generaties van elkaar te onderscheiden. “Dit is mijn oma, dit is mijn opa. Ehm, van welke kant van de familie? De ouders van jouw vader of moeder?” Die laatste vraag hoef je niet te stellen in het Surinaams-Hindoestaanse familiesysteem: als je wordt voorgesteld weet je direct wie van welke kant van de familie komt, en van welke generatie hij of zij is. Jouw nanie is de moeder van jouw moeder, en jouw adjie is de moeder van jouw vader. Vrijwel elke niet-westerse cultuur heeft een soortgelijk overzichtelijk familiesysteem. Usha zal tijdens haar presentatie het hindoestaanse familiesysteem toelichten. Zij is kleindochter van een nanie met zes zussen en een broer. Nanie kreeg zelf elf kinderen. Usha groeide in haar moeders familie op met circa honderdvijftig naaste familieleden. Het familiesysteem was een zeer handige tool om precies te weten wie welke plek in de
familie innam.

 

Sylvia Pessireron

Sylvia Pessireron

Sylvia Pessireron is journalist en schrijfster. Zij publiceerde over de levens van Molukse soldaten in de KNIL, Koninklijk
Nederlands-Indisch Leger, en hun familieleden in Nederland in onder andere De verzwegen soldaat (2012). Vorig jaar verscheen
Gesloten Koffers, het verhaal over KNIL-soldaten die zich afgedankt voelen en die een moeilijke periode doormaken bij aankomst in Nederland, weggestopt in een barakkenkamp in de Betuwe, zonder inkomsten en zonder te mogen werken. Sylvia Pessireron is ook auteur van Zwangerschap in zeven ‘Nederlandse’ culturen (1996), Trouwen in zeven ‘Nederlandse’ culturen (1998) en Rouwen in zeven ‘Nederlandse’ culturen (1999), over veel voorkomende rituelen onder Nederlanders, en in Nederland wonende Indonesiërs, Chinezen, Surinamers, Turken, Marokkanen en Antillianen.

 

Ellen Klinkers (2)

Ellen Klinkers. Foto © Michiel van Kempen

 Ellen Klinkers is cultureel antropologe en onafhankelijk onderzoekster, eerder verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal Land en Volkenkunde (KITLV) in Leiden. Zij promoveerde in 1997 op de afschaffing van de slavernij in Suriname, met als titel: Op Hoop van vrijheid; van slavensamenleving naar vrije Creoolse gemeenschap in Suriname, 1839-1880. Onlangs heeft zij een nieuw onderzoek afgerond naar achtergrond en geschiedenis van de TRIS, De Troepenmacht in Suriname, een van oorsprong koloniaal leger met een lange geschiedenis in Suriname. In de periode 1944 – 1954 werden Surinaamse militairen uitgezonden naar Indonesië en Korea. Ellen presenteert tijdens de Konmakandra enkele belangrijke bevindingen van haar onderzoek. Het boek De Troepenmacht in Suriname wordt op 5 november 2015 officieel gepresenteerd in de Kromhoutkazerne in Utrecht.

 

Locatie:  Muiderkerk, Linnaeusstraat 37,  1093 EG Amsterdam. (Tegenover het Tropenmuseum). Ingang via de glazen deuren, naast de toren!
Openbaar vervoer: Lijn 3 vanaf Station Muiderpoort of lijn 9, vanaf het Centraal Station.
Entree: Donateurs van de Stichting voor Surinaamse Genealogie en abonnees van het Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek (IBS): gratis. Overige geïnteresseerden: € 7,50.
In de omgeving van de Muiderkerk is helaas beperkte capaciteit aanwezig om op straat te parkeren. Op zaterdag geldt betaald parkeren in de buurt van het Tropenmuseum en de Muiderkerk.
U kunt het beste parkeren in: Parkeergarage Oostpoort,  Polderweg 92, 1093 KP Amsterdam.

 

Wij organiseren mogelijk in de middag nog een presentatie. Het definitieve programma ontvangt u bij aankomst op de Konmakandra op 21 november a. s. Wij kijken uit naar uw komst!
Het bestuur, Stichting voor Surinaamse Genealogie, Anne Biallosterski, Henk Dijs, Kimberly Emanuels (Secretaris), Paul Koulen (Voorzitter), Henk van der Mast (Penningmeester).

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter