blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuw e-journal Anton de Kom Universiteit

De Academic Journal of Suriname (AJS), het e-journal van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, is op 29 maart officieel gelanceerd. De AJS is het eerste digitaal wetenschappelijke tijdschrift van Suriname, en Surinaamse en andere academici kunnen er artikelen op diverse wetenschappelijke gebieden in publiceren De toegang tot het e-journal is kostenloos en de artikelen zijn vrij verkrijgbaar, nadat men zich heeft geregistreerd.

 

anton_de_kom185

De AJS wordt voorbereid door de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De ontwikkeling van de AJS-website is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Telesur. De AJS wil het forum zijn van en voor Surinaamse wetenschappers en academici. Enerzijds wil de universiteit het aanbod van wetenschappelijke artikelen en publicaties uit Suriname onder de aandacht te brengen van met name academici en studenten, anderzijds wil zij wetenschappers stimuleren van en over Suriname te publiceren en aldus de output te vergroten. De universiteit wil hiermee bereiken dat de wetenschappelijke bijdrage over Suriname een groter internationale bekendheid zal krijgen. Het is ook de bedoeling de publicaties voor een breder publiek toegankelijk te laten zijn.
Naast wetenschappelijke publicaties zullen ook nieuwsberichten en korte artikelen verschijnen over op handen zijnde en lopende onderzoeksprojecten en aanverwante zaken met betrekking tot de Universiteit van Suriname.

Er zijn drie mogelijke gebruikersgroepen binnen het systeem:
– gebruikers die algemene informatie willen en alleen de abstracts van de artikelen willen lezen;
– gebruikers die zich laten registreren om de volledige artikelen te kunnen verkrijgen;
– en auteurs die hun artikelen aanbrengen voor plaatsing in de AJS.
De manuscripten die door de AJS worden aangeboden, zullen aan hoge wetenschappelijke standaarden moeten voldoen om gepubliceerd te kunnen worden. Een adviesraad bestaande uit gepromoveerde wetenschappers van de Universiteit van Suriname aangevuld met een aantal externe vakdeskundigen en wetenschappers uit het buitenland, zullen het aanbod screenen op basis van vooraf opgestelde criteria en kwaliteitseisen.
De artikelen kunnen worden gewaardeerd via een ratingssyteem, zodat ook de mening van de lezers betrokken wordt. Ook is het mogelijk om reacties te geven op de geplaatste artikelen waardoor op deze wijze een discussieforum wordt gecreëerd. Bij de launch van de AJS op 29 maart in het University Guesthouse werd de website gepresenteerd met de eerste publicaties van vooral Surinaamse wetenschappers van de Universiteit van Suriname.

[Bron: De Ware Tijd]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter