blog | werkgroep caraïbische letteren

Nieuw Anansiboek voor alle kleuters van nu

Anansi de Spin en de eieren voor de koning

Anansi de Spin speelt de hoofdrol in veel West-Afrikaanse, Surinaamse en Caraïbische sprookjes. Honderden jaren geleden werden in Afrika mensen tot slaaf gemaakt. Zij moesten alles achterlaten, maar namen de verhalen over de slimme spin mee. Zo reisden deze sprookjes mee naar Suriname en de rest van het Caraïbisch gebied. Deze tekst staat op de titelpagina van elk boek in de serie over Anansi de spin en verwoordt precies wat Iven Cudogham – geboren in Suriname en opgegroeid met de avonturen van Anansi – wil bereiken: de eeuwenoude volksverhalen toegankelijk maken voor alle kleuters van nu. De prachtige illustraties zijn van Moldybyrd Studio en de  tekst van Iven Cudogham/Seemee B.V.

In het paleis zit de koning omringd door bergen eieren op zijn troon. ‘O, kleine Anansi,’ lacht hij. ‘Waarom de kippen nu voor mij werken en ik alle eieren in beslag heb genomen, vraag je… Het is heel simpel: ik vind eieren lekker,’ zegt de koning terwijl hij nog een ei verorbert. ‘Dus jij zult het even zonder eitjes moeten doen!’ roept hij met volle mond. ‘Maar waarde Koning,’ antwoordt Anansi, ‘ik vraag het niet voor mezelf! Nee, nee… Ik hoef die saaie eitjes van u niet. Ik koop mijn eitjes van een blinde koopman uit de bergen. Die zijn héél waardevol, weet u. Maar eh, daar kan ik verder niks over zeggen, want dat is een groot geheim. ‘Waardevol, zeg je?’ vraagt de koning met een mond vol eieren. ‘Waarom weet ík daar dan niks van?! Spreek op, Anansi. Niemand heeft geheimen voor de koning! En vlug een beetje, of ik laat je opsluiten.’ ‘Oké Hoogheid, ik zal het vertellen, maar alleen omdat u het bent,’ zegt Anansi sluw. ‘Ik koop mijn eieren dus bij een blinde koopman, die toevallig vandaag in ons dorp is. Het bijzondere is dat hij een magische kip heeft die gouden eieren legt. Zoveel je maar wilt.’ ‘Goud? Goud?! Ik ben gek op goud!’ zegt de koning hebberig. ‘Ik weet genoeg Anansi, je kunt gaan. Wachters! Zoek die blinde koopman en breng hem hier naar mijn paleis. Even later staan de blinde koopman en de magische kip met het mandje voor de koning. ‘Deze kip magisch?’ zegt koopman Anansi met een lage stem. ‘Hoe komt die Anansi erbij? Integendeel. Ik krijg zelfs klachten dat deze kip van mij hele vieze eitjes legt. ‘Beste koopman. Ik zou jouw kip wel willen ruilen voor een van mijn kippen die wél goede eieren legt,’ probeert de koning. De koning denkt even na. ‘Oké, koopman,’ zegt hij dan, ‘ik ben een gulle koning. De kippen mogen met jou mee én je krijgt al mijn eieren, in ruil voor jouw kip en het mandje met eieren.’

Wat de koning daarna overkomt, daar is natuurlijk Anansi de Spin verantwoordelijk voor: voor zijn geniale bedachte list! Deze verhalen worden in Nederland naverteld door Iven Cudogham. Anansi de spin en de eieren voor de koning is het vierde deel van Iven Cudoghams serie over de beroemdste spin van de wereld.

Deze verhalen worden in Nederland naverteld door Iven Cudogham. Anansi de spin en de eieren voor de koning is het vierde deel van Iven Cudoghams serie over de beroemdste spin van de wereld. Andere series zijn Anansi de Spin Een koekje van eigen deeg, Anansi de Spin en de gulzige tijger en Anansi de Spin Sterker dan de olifant.

Iven Cudogham, Anansi de Spin en de eieren voor de koning. Naverteld door Iven Cudogham met illustraties van Moldybyrd. Haarlem: Uitgeverij J.H. Gottmer / H.J.W. Becht BV. ISBN 978 90 257 7698 5. www.anansi de spin.nl . Volg Anansi de spin ook op Instagram: @anansidespin.

Anansi de Spin, bron: www.anansidespin.nl

[de Ware Tijd Literair, 24 februari 2023]

on 12.04.2023 at 12:22
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter