blog | werkgroep caraïbische letteren

James Baldwin: Niet door water maar door vuur

Een avond over James Baldwin

‘Ik ben wat de tijd, de omstandigheden en de geschiedenis van me hebben gemaakt, zeker, maar ik ben ook veel meer dan dat. Net als wij allen.’ – James Baldwin

Dertig jaar na de dood van James Baldwin zijn zijn teksten over Black emancipation, seksualiteit en religie nog razend actueel. De Amerikaanse schrijver en intellectueel was een belangrijke stem van de civil rights movement die zijn tijd ver vooruit bleek.

 

James Baldwin. Foto courtesy SLAA

Sinds kort staat Baldwin weer volop in de aandacht, mede dankzij de voor een Oscar genomineerde documentaire over zijn leven I Am Not Your Negro. Om niet alleen in zijn leven, maar ook in zijn schrijven te duiken, organiseren SLAA, Uitgeverij De Geus, het Bijlmer Parktheater en Black Achievement Month het programma Niet door water, maar door vuur: een avond over James Baldwin.

Deze maand verschijnen twee van de belangrijkste boeken van Baldwin in Nederlandse vertaling: de roman Als Beale Street kon praten en de memoires Niet door water, maar door vuur. Op 30 oktober wordt hoogleraar Gloria Wekker, die een prachtig persoonlijk voorwoord schreef voor de memoires, geïnterviewd door cultuurhistoricus Nancy Jouwe over de urgentie van Baldwins werk anno 2018. Simone Zeefuik leest een column voor en er is muziek van de jonge jazzvocalist Bahghi Yemane. We nodigen iedereen uit om mee te komen praten en denken.

‘Baldwin begreep dat je, als je iets belangrijks wilt zeggen over de wereld, moet proberen dat op een prachtige manier te doen. De manier waarop je iets zegt, geeft je werk meer betekenis. Nee, meer dan dat. De manier waarop je iets zegt, verleent je werk meer waarheid.’ – Ta-Nehisi Coates

Datum: dinsdag 30 oktober 2018
Locatie: Bijlmer Parktheater, Antion de Komplein, Amsterdam-Zuidoost
Tickets klik hier

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter