blog | werkgroep caraïbische letteren

Nickerie heeft ook Baba en Mai monument

door Beta Debidien

 

NIEUW NICKERIE – Na Paramaribo heeft nu ook Nickerie een standbeeld van Baba en Mai, dat de komst van de eerste Hindostaanse immigranten in ons land 144 jaar geleden symboliseert. Het beeld is zondag op het Volksplein tegenover de markt onthuld.

 

Foto: Beta Debidien

Dat gebeurde door de voorzitter van de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI), Shabir Ishaak, samen met districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh. Het beeld is ontworpen door de 27-jarige Nickeriaan Adjai Permaul. Met het plaatsen van het gedenkteken is een de wens van veel Nickerianen, die jaren geleden werd geuit, vervuld.

“Vorig jaar, bij de herdenking werd de vraag naar het monument herhaald door de aanwezigen. Toen heeft Ramesh Malahe, secretaris van SHI, beloofd dat het monument er zou komen”, zegt Gautam Dwarka, voorzitter van het Comité Herdenking Hindostaanse Immigratie Nickerie. Hij bedankte mede namens de inwoners van het district de SHI.

De voorzitter van deze stichting, Ishaak, zegt dat veel Nickerianen duizenden Amerikaanse dollars hebben uitgegeven om de plek te gaan opzoeken waar hun roots liggen in India, “maar ze zijn bedrogen terugkomen, want ze worden daar opgelicht”. Hij zegt verder dat Baba en Mai geen echtpaar zijn. Het beeld symboliseert de jonge mensen die uit India kwamen.

[uit de Ware Tijd, 05/06/2017]

 

Nieuw-Nickerie had al een beeld voor Gandhi, ook op het Volksplein. Foto © Michiel van Kempen

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter