blog | werkgroep caraïbische letteren

Netflix voegt Wiren toe aan filmaanbod

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Netflix voegt de Surinaamse bioscoophit Wiren toe aan haar filmaanbod. Vanaf 18 juni verschijnt de film op de grootste en meest populaire streamingsdienst voor de regio Benelux (België, Nederland en Luxemburg). Wiren is geschreven door Sander Coumou en Tai-Apin. Het verhaal is gebaseerd op het leven van de dove Wiren Meghoe.

Twee maanden eerder is de film beschikbaar gesteld op iTunes en Pathé Thuis. Toen liet filmregisseur Ivan Tai-Apin doorschemeren dat er hard achter de schermen wordt gewerkt om Wiren op andere streamingsdiensten te krijgen. “Dit is een heel grote mijlpaal voor Surinaamse films. De hele wereld kan de film straks zien”, zegt Tai-Apin enthousiast tegen de Ware Tijd.

Netflix heeft films die per regio beschikbaar worden gesteld. Sommige gaan gelijk over de hele wereld, anderen eerst per regio en als er voldoende belangstelling is, gaan ze over naar de andere regio’s. “Wiren is sowieso een Nederlandstalige film en de distribiteur heeft eerst gekeken naar de grootste doelgroep. We hopen dat het verder gaat dan Benelux”, zegt Tai-Apin.

Na de Surinaamse première op 10 december 2018 werd de film vorig jaar geselecteerd voor het Nederlands Film Festival. Met filmdistributeur Dutch Filmworks hebben de makers een samenwerkingscontract gesloten, die vervolgens stappen heeft ondernomen om Wiren meer bekendheid te geven. Eerst door de film in bioscopen te laten afdraaien, daarna op Video On Demand-platformen als iTunes, Pathé Thuis en Netflix. Na deze ronde volgt verhuren aan particulieren als vliegtuigmaatschappijen of cruiseships. Vervolgens de televisieronde en als laatst wordt de film op DVD verkocht.

Dat de film nog niet op de Surinaamse televisiestations vertoond kan worden, heeft volgens Tai-Apin te maken met het feit dat de auteursrechten in Suriname nog niet goed geregeld zijn. “Als maker van een product ga je ervan uit dat de rechten van het product beschermd zijn. Maar we lopen hier nog achter. Zeker qua films, omdat we in Suriname nog geen distribiteurs hebben die de films verkopen aan de rest van de wereld”, zegt Tai-Apin. Doordat de film vorig jaar geselecteerd was voor het Nederlands Film Festival, konden de makers in contact komen met verschillende filmdistribiteurs waar de filmrechten wel goed geregeld zijn.

[uit de Ware Tijd, 10/06/2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter