blog | werkgroep caraïbische letteren

Negra: Identiteit, kracht, zwart, zwier en verdwaald

Joy Wielkens is ‘lost in translation’. In haar nieuwe show Negra stelt Joy zichzelf de vraag; wat zwart zijn is en wat zwart zijn voor haar betekent? Een persoonlijk, maar vooral muzikaal portret van een jonge oud-migrant.

Voor haar nieuwe programma reisde Joy af naar haar moederland Suriname. Ze maakte de bekende ‘back to the roots’-reis, om daar antwoord te vinden op de vraag wat afkomst voor haar betekent. Back to the roots bleek een illusie, niet eerder was het haar zo duidelijk dat ze hier in Nederland wortel had geschoten. Ze keerde terug met weinig antwoorden en meer vragen.

De weg van de zwarte diaspora is het uitgangspunt geweest voor de muziekkeuzes. Afrikaanse melodieën, Braziliaanse en Surinaamse ritmes en Nederlandse klanken wisselen elkaar af, om dat aan te geven wat generaties zwarte vrouwen onomstotelijk wel verbindt: muziek.

Joy Wielkens (1980) groeide op in Amsterdam. Dat de kleine Joy op de bühne op haar plek was, werd al snel duidelijk. “Joy forever, is a thing of beauty”. Eindeloze Michael Jackson-imitaties en tapdanschoreografieën op tramhaltes dreven haar moeder tot waanzin. Ze ging naar de Amsterdamse Jeugdtheaterschool en volgde daarna haar opleiding aan de Amsterdamse Kleinkunst Akademie.
Ze schitterde in haar afstudeervoorstelling Carmen (regie Titus Tiel Groenestege) en maakte in haar laatste jaar een Duitse solo Die sieben Todsünden (Brecht/Weill). En Duitsland zal nog vaak terug komen. Zo vertrok ze na de akademie naar Hamburg, Duitsland om in de musical The Lion King te spelen, als Shenzi, en speelde tot twee keer toe de rol van Jenny in Der aufstieg und fall der Stadt Mahagonny (Brecht/Weill). Twee seizoenen lang was Joy te zien in de politieserie Van Speijk. Zij vertolkte de rol van de koelbloedige rechercheur Leona Savonet. Ook was ze te zien in Spoorloos verdwenen (AVRO), Keyzer en De Boer Advocaten (KRO/NCRV) en De Popgroep (VPRO). In 2006 maakte Joy haar eerste solo programma Sneeuw. Een muziektheater programma over liefde en volwassen worden.

De co-regie van Negra is in handen van Javier López Piñón en Jolanda Spoel. Javier werd geboren in Barcelona. Hij studeerde vele jaren gelden af aan de theaterregie opleiding in Amsterdam. Javier is een veel gevraagd regisseur van opera en muziektheater in binnen- en buitenland, en is ook als dramacoach en dramaregisseur werkzaam. Jolanda studeerde aan de HKU en is nu artistiek leider van het nieuwe gezelschap Siberia in Rotterdam. Eerder ontwikkelde ze Studio Lef (een talentontwikkelingtraject en productiehuis) en was ze werkzaam bij MC Theater in Amsterdam als regisseur en choreograaf.

Joy is voor de muziek een samenwerking aangegaan met gitarist Mark Tuinstra. De veelzijdige Mark Tuinstra (1970) is autodidact. Hij begon al jong met piano, speelde toen drums, daarna bas en belandde uiteindelijk bij de gitaar. Na zijn studie journalistiek maakte hij van muziek zijn hoofdvak. Hij speelt momenteel in meerdere bands waaronder Bernie’s Lounge, Mesechinka, Oruga feat. Oene van Geel en Wolter Wierbos en A Fula’s Call. Stijlbeperking is niet voor hem weggelegd. Hij schakelt moeiteloos tussen jazz, Braziliaanse, Ethiopische, Bulgaarse en Indiase melodieën en toerde onder andere in Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, België, Ierland, Jordanië, Japan, Guatemala, IJsland en Brazilië. Naast gitaar speelt hij ook cavaquinho en soms drums/percussie. Gitaristen als Jimi Hendrix, Marc Ribot en Bill Frisell zijn zijn grote voorbeelden.

In de avondvullende serie zal de band aangevuld worden met bassist, gitarist en percussionist: Jura Gomes. Jura werd geboren in Brazilië, maar kwam in de jaren 90 in Amsterdam terecht. Hij is leraar Braziliaanse muziek op het conservatorium in Amsterdam en heeft zijn eigen jazzkwartet. Hij speelde met veel internationale artiesten, onder wie Ceumar.

De vormgeving van het decor is in handen van vormgever en decorbouwer Arianne van Boxmeer. Arianne studeerde aan de Hoge school voor de Kunsten in Utrecht. Ze werkte eerder samen met Hans van den Boom (Stella Den-Haag) en het Zuidelijk Toneel.
Het kostuum is van Farida Sedoc. Een eigenzinnige modeontwerpster, die tot twee keer toe haar collectie showde op de Amsterdam Fashion week. Ze is onderdeel van StreetLab in Amsterdam en heeft haar eigen label Hosselaer.

Voor de speellijst klik hier

on 31.10.2010 at 9:23
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter