blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Neem van niemand advies aan, doe wat je moet doen’

Hoe schrijft de schrijver? De Franse Maryse Condé, bekroond met de alternatieve Nobelprijs voor Litaratuur, kan door ziekte bijna niet meer schrijven, maar haar geest is ongebroken. Thuis in de Provence praat ze over grappen, liefde, huidskleur en terrorisme.

door Arjan Peters

Maryse Condé: Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana. Uit het Frans vertaald door Martine Woudt. Orlando; 352 pagina’s

Beginnen we met de titel: Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana. Die doet denken aan een of andere oude legende.

‘Mij doet die titel aan één bepaald boek denken. Kent u de Amerikaans-Dominicaanse schrijver Junot Diaz? Die schreef in 2007 de roman The Brief Wondrous Life of Oscar Wao (Het korte maar wonderbaarlijke leven van Oscar Wao). Die titel heb ik willen parodiëren. Een grap.

Maryse Conde – foto H. Elwing – In de Knipscheer

Met dit verschil, dat in úw titel ook de tragiek doorklinkt.

‘Zo is het. Ik had me voorgenomen een boek te schrijven dat zowel grappig is als droevig. Vandaar mijn titel, die in mijn ogen zowel wanhoop als hoop uitdrukt; hij kondigt de atmosfeer van het verhaal aan. Je moet natuurlijk wel het boek van Diaz kennen, anders vat je de grap niet. Zelf heb ik er plezier aan beleefd.’

Ze schiet in de lach, Maryse Condé (82), gezeten in de woonkamer van het gerieflijke huis bij het pittoreske rotsdorp Gordes in de Provence. Daar wonen zij en haar man, de vertaler Richard Philcox, sinds zes jaar. Geplaagd door ziekte kan Condé moeilijk zien, lopen en praten. Schrijven gaat niet meer. Ze heeft besloten haar verhalen te dicteren, want haar geest en wilskracht zijn ongebroken.

Lees het interview op de website van de Volkskrant, 31 mei 2019.

Lees ook ‘Maryse Condé Substantiates Black Identity with Human Traits’, New English Review, December 2018;
en ‘Schrijfster Maryse Condé ontvangt de alternatieve Nobelprijs’, Trouw, 16 december 2018.

Tree of Life – transl. Victoria Reiter – New York – Ballantine Books [Random House], 1992

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter