blog | werkgroep caraïbische letteren

Nederlandse première Vision of Paradise

Op vrijdag 22 januari vindt in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam de tweede editie van Reggae Vibrations plaats. Tijdens deze avond beleeft de op internationale filmfestivals geprezen en bekroonde film Vision of Paradise over reggaelegende Lee ‘Scratch’ Perry om 21.00 uur zijn Nederlandse première in De Balie.

Vision_of_Paradise_Filmposter

De documentaire Vision of Paradise geeft een uniek portret van de inmiddels 80-jarige Jamaicaanse muzikant en producent. De Duitse regisseur Volker Schaner volgde Perry de afgelopen 15 jaar op zijn avontuurlijke reis van Jamaica naar Ethiopië, Engeland, Duitsland en Zwitserland. In deze periode won Volker het volledige vertrouwen van de excentrieke muzikant, wat resulteerde in nooit eerder verkregen toegang tot en inzicht in het emotionele en spirituele leven van Perry. Naast uniek beeldmateriaal van de iconische grondlegger van het dubgenre en vele andere bekende dub- en reggaemuzikanten, bestaat Vision of Paradise uit talloze surrealistische animaties die geïnspireerd zijn door allerlei stijlen, van Ethiopische kerkkunst tot The Beatles’ Yellow Submarine.

Lee ‘Scratch’ Perry wordt gezien als een van de grootheden in de reggae. Eind jaren vijftig begon hij zijn muziekcarrière als manusje-van-alles bij Studio One, waar hij later actief was als producent. Hij werkte met zo’n beetje iedereen die er in de reggaegeschiedenis toe doet, onder wie Bob Marley. Het aantal producties en albums waar Perry aan heeft meegewerkt loopt in de honderden, verspreid over een enorme verscheidenheid aan labels. Hij heeft opgenomen met artiesten als Keith Richards, The Beastie Boys, George Clinton, David Lynch, Moby, Bill Laswell, Sly Dunbar en Adrian Sherwood. In 2003 won Perry voor Jamaican E.T. een Grammy voor ‘Best Reggae Album’ en in 2004 werd hij door Rolling Stone Magazine opgenomen in hun Top 100 Beste Artiesten Allertijden.

 

Vision of Paradise ging vorig jaar in wereldpremière op het Chicago International Movies and Music Festival en toert sindsdien langs filmfestivals over de hele wereld. Vrijdag 22 januari is de film nu eenmalig te zien in De Balie als onderdeel van Reggae Vibrations, een nieuw reggaefeest van Reggae Movement dat eens in de twee maanden in Paradiso in Amsterdam plaatsvindt. De vertoning van Vision of Paradise is georganiseerd door Caribbean Creativity, een stichting die Caribische films en filmmakers in Nederland onder de aandacht brengt en sinds kort partner van Reggae Movement.

Vision_of_Paradise_Flyer_Filmposter

Kaarten voor de film kunnen online besteld worden op de website van De Balie via de link http://bit.ly/1Z7VVph. Reserveren via telefoonnummer 020 553 5151 (na 16.00 uur) of langskomen om kaarten te halen (Kleine-Gartmanplantsoen 10) kan ook. Vooraf bestellen of reserveren wordt aangeraden, aangezien er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn.

“Vergeet alles wat je dacht te weten over Lee ‘Scratch’ Perry, want Volker Schaners nieuwe docufilm Vision of Paradise werpt een nieuw licht op de iconische reggaelegende.” – Filmrecensent Mandalena Munkonge op HungerTV.com.

on 18.01.2016 at 14:20
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter