blog | werkgroep caraïbische letteren

Nederlandse literatuur en cultuur op Feria del Libro de Buenos Aires 2013

Amsterdam is dit jaar van 23 april tot 13 mei ciudad invitada de honor op de Feria del Libro in Buenos Aires. Het Nederlands Letterenfonds organiseert hier onder de naam Café Amsterdam een grootschalige presentatie van Nederlandse literatuur en cultuur. De Feria del Libro is in Zuid-Amerika de grootste in haar soort en trok vorig jaar 1,4 miljoen bezoekers.

Op de beurs zal een Nederlands paviljoen worden ingericht, in de vorm van een Amsterdams café. Het paviljoen wordt vormgegeven door het Nederlandse architecten- en ontwerpersduo Ira Koers en Roelof Mulder, die in 2011 het spraakmakende Nederlandse paviljoen op de Beijing International Book Fair ontwierpen. Het biedt plaats aan een klein auditorium, een café en een boekwinkel. Zowel de binnen- als buitenwanden van het café zullen dienstdoen als expositieruimte voor Nederlands(talig)e cultuur en literatuur.

Op de beurs zijn verder enkele tentoonstellingen te zien: An Elephant Came By(Nederlandse kinder- en jeugdboekillustratie), Mooi is dat! (Nederlandse literaire klassieken door de ogen van jonge striptekenaars), de Best Verzorgde Boeken en kleine exposities gewijd aan de brieven van Vincent van Gogh en aan Anne Frank.
Negen Nederlandse auteurs zijn uitgenodigd om de beurs te bezoeken: Cees Nooteboom (poëzie, fictie en reisverhalen) Arnon Grunberg (fictie), Anne Vegter (poëzie en jeugdliteratuur), Wouter van Reek (animatie), Carolina Trujillo (fictie), Jan van Mersbergen (fictie), Herman Koch (fictie), Gerbrand Bakker (fictie) en Maarten Asscher (fictie, poëzie en non-fictie). Van de meeste van deze auteurs verscheen er reeds werk in Spaanse vertaling. Op de beurs en elders in de stad wordt een programma van lezingen en interviews georganiseerd, waarbij Nederlandse auteurs optreden samen met hun Argentijnse collega’s. De Feria valt toevallig samen met de troonswisseling in Nederland; in de programmering zal daar aandacht aan worden besteed.
Ter gelegenheid van Café Amsterdam op de Feria del Libro verschijnen op initiatief van het Nederlands Letterenfonds twee bloemlezingen bij Argentijnse uitgevers; de verhalenbundel Narrar Ámsterdam, en de poëziebloemlezing 50 poetas de Ámsterdam. Deze laatste bloemlezing wordt uitgebracht in samenwerking met de Argentijnse non-profit uitgeverij Eloísa Cartonera, die onlangs werd bekroond met de Prins Claus Prijs.
Begin maart waren op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds vier journalisten van de belangrijkste Argentijnse media te gast in Amsterdam. Inmiddels verschenen in verschillende Argentijnse kranten artikelen over de Nederlandse aanwezigheid op de boekenbeurs, evenals interviews met onder andere Herman Koch en Carolina Trujillo. Een door het Letterenfonds samengestelde festivalkrant wordt in een oplage van 300.000 ex. in samenwerking met het dagblad Clarín verspreid.

De Feria del Libro is bij uitstek een beurs voor het lezerspubliek, maar ze gaat van start met twee ‘professionele dagen’, waar ook de Nederlandse uitgevers De Bezige Bij, Meulenhoff, Querido, Signatuur en Prometheus aanwezig zullen zijn. Meer dan 800 Nederlandstalige literaire titels zijn inmiddels beschikbaar in Spaanse vertaling. Argentijnse uitgevers hebben in dat aantal een steeds groter aandeel.

 

Meer informatie
on 23.03.2013 at 18:04
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter