blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Nederlands visum geweigerd aan Surinaamse topbassist

door Ronald Snijders

Onlangs bij de Boy Edgarprijs uitreiking aan mij en mijn concert is de uiterst vriendelijke in Suriname wonende professionele bassist Jason Eduwaiti een visum geweigerd om enkele weken in Nederland te mogen vertoeven voor repetities en optreden met mijn speciaal daarvoor samengesteld orkest.

Ik (rechts) met bassist Jason Eduwaiti in Paramaribo in november j.l.

Dit ondanks een officiële uitnodiging door het organiserende Fonds Podiumkunsten te Den Haag, nadat ik dit fonds had gevraagd om hem als jonge Surinamer uit Suriname erbij te hebben. Jason Eduwaiti heeft weken lang in Suriname van alles geprobeerd zonder succes. Er bestaan nog diverse andere schrijnende verhalen van Surinamers die een visum zonder duidelijke reden werd geweigerd. Een van de vormen van tastbaar slavernij-excuus zou zijn om Surinaamse toeristen op dezelfde milde voorwaarden te laten reizen naar Nederland als dat Hollandse toeristen naar Suriname mogen. Surinamers zijn niet per definitie misdadigers. We delen, geheel anders dan bijvoorbeeld Marokkanen en Turken, in allerlei opzichten een eeuwenlang verleden met Nederland dat zich – met volle medewerking van de toenmalige Nederlandse regeringen – eeuwenlang tegenover het gehele Surinaamse volk op het hoogste niveau heeft misdragen. Het lijkt gewoon een omgekeerde wereld. Jason Eduwaiti werkt met talrijke top artiesten uit de jazz- en amusementsmuziek, heeft een conservatoriumopleiding en geeft muzieklessen. Zijn echtgenote die eveneens een conservatoriumberoepsopleiding in Suriname genoot werd onlangs directeur van de Volksmuziekschool in Paramaribo waar mijn vader vroeger fluitles gaf en het jeugdorkest leidde.

P.S. ik ga morgen of maandag zowel de president van Suriname als de minister president van Nederland en de Surinaamse ambassadeur in Nederland van bovenstaande schriftelijk op de hoogte brengen. Dit ook omdat in de komende maanden de uitwisseling van cultuur met onder anderen musici, artiesten en andere kunstenaars op de agenda staat.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter