blog | werkgroep caraïbische letteren

Nederlands Openluchtmuseum zoekt Anansi vertellers

Afro-Caraïbische vertelcultuur krijgt plaats onder de Anansiboom

Vanaf april 2016 heeft de Anansiboom – en daarmee de Afro-Caraïbische vertelcultuur – een plek gekregen in het Nederlands Openluchtmuseum. Het museum is daarvoor op zoek naar vrijwillige verhalenvertellers uit de Afro-Caraïbische gemeenschap. Zij krijgen een training van meesterverteller Wijnand Stomp, alias Mister Anansi.

 

Hellwig Vanderpuije mother and Stomp MID

Wijnand Stomp (r) en Jean Hellwig (l) bij de familie Vanderpuije in Ghana. Foto © Ewoud Bon

Op zaterdag 5 september 2015 is de feestelijke kick-off geweest van de Anansiboom. Wijnand Stomp speelde Tante Jewels Slavernij Show. Deze voorstelling is een mix van comedy, theater en documentaire. Na afloop gaat Stomp in gesprek met het publiek en geeft hij een toelichting op het project de Anansiboom.

Verhalenmaker Wijnand Stomp en filmmaker Jean Hellwig reisden samen langs de geschiedenis van de slavernij. Op hun weg door Afrika, de Caraïben en Nederland vonden ze oude en nieuwe verhalen van Kweku Ananse, Ba Anansi, Kompa Nanzi en Anansi. Op hun initiatief krijgen de vertellingen over de spin Anansi nu een eigen plek onder de Anansiboom in één van de best bezochte musea van het land, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Vertellers gezocht
Het Openluchtmuseum en Wijnand Stomp zijn op zoek naar mensen uit de Afro-Caraïbische gemeenschap die houden van verhalen vertellen. Zij krijgen een training en leren nieuwe Anansiverhalen vertellen met technieken uit de verteltraditie en het theater. Daarna worden ze vrijwilliger bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Als ambassadeur van de Afro-Caraïbische cultuur informeren zij het museumpubliek. Meer informatie is te vinden op: www.openluchtmuseum.nl/anansiboom. Hier kan men zich ook inschrijven als verteller.

 

De Anansiboom wordt mogelijk gemaakt door stichting DOEN, VSBfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Kalebas Produkties, Anansi Masters en Nederlands Openluchtmuseum

 
Nederlands Openluchtmuseum

Hoeferlaan 4

6816 SG Arnhem
 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter