blog | werkgroep caraïbische letteren

Nederlanders sturen voedsel naar Suriname: ‘Pot pindakaas is haast onbetaalbaar’

De financiële situatie in Suriname wordt steeds penibeler. De regering kan de rente op schulden niet afbetalen en praat daarom vandaag in Paramaribo met schuldeisers. Ondertussen worden levensmiddelen steeds duurder, door de enorme inflatie, en dat merken steeds meer Surinamers en hulporganisaties in Nederland.

Al bijna achttien jaar stuurt Will van Rhee (70) uit Tiel medische hulpgoederen en schoolspullen naar Suriname. Sinds kort wordt er steeds vaker om voedsel gevraagd. “Tot mijn verbazing en ontsteltenis, moet ik zeggen. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Spullen zoals rijst en pasta, houdbare producten dus, hebben mensen momenteel echt nodig”, aldus de oprichter van stichting Vrienden van Suriname.
Dat het economisch slecht gaat met Suriname heeft te maken met de politieke geschiedenis. Zo liet oud-president Desi Bouterse bij zijn vertrek in juli een overheidsschuld achter van ruim 2,5 miljard euro: 80 procent van het BBP. Daar kwam de coronacrisis bovenop. “Als je daar een beetje een fatsoenlijk leven wil leiden, heb je twee baantjes nodig”, zegt Van Rhee vanuit zijn loods. “Veel mensen werken in het toerisme, maar dat is nu door corona helemaal weggevallen. Mensen hebben het echt heel moeilijk.”

Lees verder op de NOS-website, 30 oktober 2020

on 30.10.2020 at 14:05
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter