blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Nederland, wees waakzaam:

Falkland-scenario op Nederlandse Cariben niet langer ondenkbaar

Na Guyana kunnen Aruba, Curaçao en Bonaire best eens de volgende prooi worden van de agressieve president Nicolás Maduro van Venezuela. Nederland moet de Verenigde Staten om steun vragen en zelf veel investeren in defensie om het Koninkrijk te beschermen tegen een ‘Falkland-scenario’, schrijft BBB-medewerker Alexander Hendriks op EW Podium.

Nicolás Maduro (2019-10-25) / Wikipedia

Venezuela hield zondag een referendum. Niet over normale zaken zoals belastingen of wetten, maar over de vraag of ze tweederde van zijn buurland Guyana zal annexeren. Van de 10 miljoen Venezolanen die kwamen opdagen stemde 97,5 procent voor. De oorlogslust van socialistische dictatuur Venezuela – op 27 kilometer van Aruba – mag Nederland zorgen baren. President Maduro en zijn voorganger Hugo Chávez hebben nooit de soevereiniteit van ons Nederlandse grondgebied omarmd.
AGRESSIEF BUITENLANDBELEID MOET AANDACHT AFLEIDEN VAN FALEN VENEZUELA
Het ging dit weekend om een gebied dat bekendstaat als Esequiba. Een gigantisch stuk jungle in Guyana, rijk aan olie en gas. Esequiba ligt niet ver van Suriname. Kiezers werd gevraagd hun goedkeuring te geven om Esequiba toe te voegen aan Venezuela. Op de achtergrond speelt dat Nicolás Maduro in voorbereiding op de presidentsverkiezingen van volgend jaar via agressief buitenlandbeleid de aandacht probeert af te leiden van de hyperinflatie en instabiliteit in Venezuela zelf.

Lees hier de beschouwing op de EW-website, 6 december 2023

on 07.12.2023 at 18:39
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter