blog | werkgroep caraïbische letteren
1
 

Nederland erkent Divali, Holi en Pencak silat als immaterieel erfgoed

door Audry Wajwakana  

PARAMARIBO – In navolging van Holi, is Divali bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Voor Vijay Gangadin, voorzitter van Stichting Apna, een enorme opluchting omdat zijn organisatie de afgelopen drie jaar, samen met de priesterraad Nederland, hard heeft gewerkt aan de voordracht. Het Kenniscentrum, dat belast is met het bijschrijven van de goedgekeurde voordrachten, maakte het nieuws donderdag bekend. 

Lakshmi steekt, ondersteund door Vishnu, op 12 november 2020 de grote dia op het Onafhankelijkheidsplein aan. Foto: Irvin Ngariman

Gangadin: “De bijschrijving is een enorme erkenning voor onze culturele normen en waarden. Als deel van de Nederlands-Hindostaanse samenleving zijn wij er trots op dat dit feest niet alleen voor de Hindostaanse gemeenschap is, maar voor heel Nederland.” Overal in de wereld, waar grote hindoegemeenschappen zijn, wordt Divali groots gevierd. In Nederland worden festivals georganiseerd.

Vorig jaar werden Divali en Holi erkend als immaterieel erfgoed door de stad Rotterdam. De bijschrijving betekent dat beoefenaars van het erfgoed zich actief moeten inzetten voor de borging ervan. Gangadin zegt dat zijn stichting zich samen met andere hindoeorganisaties hiervoor zal inzetten.

Behalve Divali is pencak silat bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Sinds de Nederlandse overheid in 2012 het Unescoverdrag met betrekking tot bescherming van het cultureel immaterieel erfgoed heeft getekend, zijn er al 185 vormen van erfgoed bijgeschreven, zoals de Surinaams-Javaanse gamelan en het afleggerswerk, dat oorspronkelijk uit Suriname komt.

[uit de Ware Tijd, 15/07/2021]

1 comment to “Nederland erkent Divali, Holi en Pencak silat als immaterieel erfgoed”

  • 1) Ja toch leuke ontwikkeling, want INdia is nu de Vierde Economische Grootmacht en Nederland krijgt zo witte voetjes in INdia, om meer zaken te doen en meer geld te verdienen in INdia met een binnenlandse koopkrachtige middenklasse van minstens 400 miljoen Indiers en een paar miljoen Crorepati’s aldaar. Goede strategische zet van een Nederlandse gemeente.

    2) Nu begrijp ik waarom ik mijzelf liever kan linken en identificeren met Bharat Maata, Mother India dan met Nederland en Suriname, is allemaal toch Harde Metafysica geloof ik en gezonder voor mijzelf als individu. Wij zijn geen 100 procent materiele wezens. Nu begin ik dit een beetje beter te begrijpen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter