blog | werkgroep caraïbische letteren

Natural History and Ecology of Suriname

door Jerry Dewnarain

Bart De Dijn is de samensteller van het boek Natural History and Ecology of Suriname. LM Publishers gaf dit boek uit in 2018. De Dijn is consultant bij Environmental Services & Support NV. Deze consultancy voert studies uit en helpt bij het ontwikkelen van beleid, plannen en projecten met betrekking tot het gebruik en het behoud van biologische hulpbronnen, waaronder bosbouw en ecotoerisme.

Vlinder, Danpaati, Boven-Suriname. Foto © Michiel van Kempen

Ze beoordeelt en bewaakt de milieu- en sociale effecten van landbouw, mijnbouw, infrastructuur en andere projecten. Evenzo adviseert dit bedrijf over het gebruik van milieuhulpbronnen. De samensteller is entomoloog en milieu-adviseur, een expert in het milieu in Suriname, waar hij voor bijna drie decennia heeft gewoond. Hij studeerde af als zoöloog aan de Universiteit Gent, België. Tussen 1990 en 2001 bekleedde hij de functie van docent en onderzoeker aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adek) en hij was tot 2005 directeur van de Stichting voor Natuurbehoud in Suriname (STINASU: Stichting Natuurbehoud Suriname). 

Het boek oogt als een schoolboek, met drie grote delen van ongelijke grootte en inhoud. Het eerste deel (Introductory chapters) introduceert de geschiedenis van het land sinds het einde van de 16e eeuw tot het nieuwe millennium, en biedt essentiële elementen van de geologie, klimatologie, biogeografie en ecologie om inzicht te krijgen in de biodiversiteit van het land. Dit boek is een belangrijk naslagwerk voor natuurliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de Surinaamse natuur of die van het Guyanese schild. Het laat de rijke verscheidenheid aan landschappen zien: vanaf de kust en de kustvlakte met haar moerassen en mangroves tot in de binnenlanden, met inbegrip van savannes en zoetwaterbronnen, maar ook granietbergen en andere hooglandplateau ecosystemen.

Wilde palulu in het regenwoud van Suriname. Foto © Michiel van Kempen

Het tweede deel bestaat uit zes bijdrages van verschillende wetenschappers over verschillende onderwerpen zoals planten (50 soorten), insecten en enkele andere geleedpotigen (30 ), zoetwatervissoorten (32), amfibieën en reptielen (35 ), Vogels (30) en Zoogdieren (30). Elk soort wordt kort ingeleid of besproken en geïllustreerd met gekleurde figuren. Samen vormt deze selectie van 201 soorten ‘bio’ een deel van de biodiversiteit van Suriname: dus nog genoeg voer voor wetenschappelijk onderzoek! Hierbij geeft dit boek zeker de aanzet tot studie voor studenten die geïnteresseerd zijn in biologie, flora en fauna dus in biodiversiteit.

Het boek behandelt de meest bekende soort exemplaren die studenten bij het doen van onderzoek in het bos of langs de rivieren of op het land vast wel zullen tegenkomen. Het is immers ook moeilijk bij de studie van Surinames milieu en zijn biodiversiteit duidelijke grenzen aan te geven. Suriname maakt deel uit van het Guyanese schild wat wil zeggen dat veel flora en fauna dus ook voorkomen in Guyana, Frans-Guyana of in Brazilië.

De manier waarop het boek is ingedeeld, getuigt van het feit dat de vele kennis of informatie die erin staat over het Guyanese schild vergaard is via wetenschappelijk onderzoek door wetenschappers over de hele wereld. Het boek kan dus worden beschouwd als een inleiding of introductie tot de biodiversiteit van het Guyanese schild. Het is wel jammer dat dit boek in het Engels staat voor hen die deze taal niet machtig zijn.

Tot slot, LM Publishers is ongetwijfeld een milieubewuste uitgever. Hij levert een belangrijke bijdrage aan het verspreiden van kennis over de (Surinaamse) natuur. Deze uitgeverij heeft naast Natural History and Ecology of Suriname, nog meer boeken over de natuur van Suriname en of omstreken uitgegeven te weten: Geologie en landschap van Suriname, Bomen van Paramaribo, Medicinale en Rituele Planten van Suriname, Timber Trees of Suriname (Bomenboek van Suriname), Lianas of the Guianas en Bird Wildlife of Aruba. Deze uitgaven horen thuis op de boekenplank en, niet te vergeten, in de schoolbibliotheken. Enkele van deze boeken dienen onder de aandacht van het Ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur te worden gebracht als belangrijke naslagwerken voor gebruik op school!

Bart De Dijn (Editor), Natural History and Ecology of Suriname. Volendam: LM Publishers. 2018. ISBN 978-94-6022-438-6.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter