blog | werkgroep caraïbische letteren

Nationale viering Dag van de Marrons 2023

Op zondag 8 oktober ben je bij ons van harte welkom bij de Nationale Viering van de Dag van de Marrons. Wereldwijd vieren de Marrongemeenschappen van Suriname en Frans-Guyana de strijd van hun voorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid. In Nederland en België vindt deze viering jaarlijks plaats bij ons in de Koninklijke Schouwburg. Bijzonder is dat de gezagdragers van alle stammen hier samenkomen voor de Krutu (traditionele volksvergadering).

Het programma in de Koninklijke Schouwburg start om 15:00 uur. Op deze pagina bestel je je kaartje voor het hele programma, inclusief de voorstelling Sporen van Haar om 20:15 uur. Wil je mee-eten? Dan kun je voor € 12,50 nog een maaltijd-ticket bijbestellen.

Dag van de Marrons in de Koninklijke Schouwburg

De deuren van de Koninklijke Schouwburg zijn vanaf 14:30 uur geopend. Het programma begint om 15:00 uur. We starten met de Krutu met de gezagsdragers. Tegelijkertijd kan je naar de film Kinderen van Mavungu. Voor de kleintjes is er een kidsatelier verzorgd door Tembe Art. Ook de black hair salon is dan geopend.

Om 16:45 uur is het plengoffer gevolgd door de vredeslezing. Om 17:30 uur wordt de Dag van de Marrons officieel geopend door José Tojo (Kula Skoro) en programmamaker Rehana Ganga (Het Nationale Theater). Daarna is het buffet geopend voor iedereen met een dinerticket. Je bestelt het dinerticket gemakkelijk bij je kaartje voor de voorstelling.

Om 20:15 uur start de voorstelling Sporen van Haar van Kula Skoro en Plein Theater. Kula Skoro brengt jaarlijks rondom de Dag van de Marrons een nieuw theaterstuk uit dat inzicht geeft in de geschiedenis en Marroncultuur van Suriname. Een cultuur die ook wel het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika wordt genoemd. 

Met het kaartje voor de voorstelling heb je toegang tot het hele programma vanaf 15:00 uur.

Programma

 • 14:30 ontvangst
 • 15:15 Krutu met gezagsdragers
 • 15:15 Film: Kinderen van Mavungu (doorlopend met tussendoor Tembe Art workshops 4Kids)
 • 15.15 Black Hair Salon krullentaki, demo’s en head wrap workshops
 • 16:45 Plengoffer en vredeslezing
 • 17:30 Diner Meeke’s Catering (maaltijdticket à € 12,50)
 • 17:45 Taki Makandi (interactief gesprek tussen twee generaties)
 • 18:30 Film: Kinderen van Mavungu
 • 18:45 MATYEKE culinaire theater performance met 4-gangen menu (plus ticket à € 30)
 • 19:30 Tinde van Andel (etnobotanicus) met inleiding op theatervoorstelling Sporen van Haar
 • 20:15 Theatervoorstelling: Sporen van haar – Plein Theater Producties & Kula Skoro
 • 21:30 After party met live muziek van Brayn Hij & live band

Doorlopend: wojo met boeken, kruiden, sieraden, pangi’s etc. en een kids atelier verzorgd door Tembe Art

Sporen van Haar: een ode aan de Marronvrouwen

In de 17e eeuw wisten tot slaaf gemaakte Afrikanen zich te bevrijden van de gruwelijke Nederlandse plantages in Suriname. Bijzonder hierbij was dat vrouwen zwarte rijst meesmokkelden door deze in hun gevlochten haar te verstoppen. Deze rijst en hun eeuwenoude kennis van rijstlandbouw in Afrika waren van belang voor het overleven van de Marrons, die een nieuw leven opbouwden in de Amazonewouden van Suriname. Tot op heden wordt deze van origine Afrikaanse rijstsoort nog verbouwd in Afrika én in de binnenlanden van Suriname waar zij, black alesi genoemd, een spirituele betekenis heeft in de Marroncultuur bij rituelen en het eren van de voorouders. 

Sporen van Haar is een ode aan de Marronvrouwen en de zwarte rijst, met de rijstkorrel als symbool voor de (bewijs)sporen in ons heden die ons, langs het spoor van de rijst, terugleiden naar de trans-Atlantische slavernij en de Afrikaanse roots. We openen het perspectief van de Marronvrouwen en de unieke, onbekende verhalen die werden overgedragen van vrouw op vrouw en nu nog worden verteld en gezongen. Ze vertellen ons over de risico’s en gevaren die ze trotseerden, het verlies van eigen land, veerkracht, het behoud van eigen cultuur binnen een extreem systeem van onderdrukking, een nieuwe relatie met de Surinaamse wouden en de kennis van aarde, natuur en landbouw.

MEER OVER VOORSTELLING SPOREN VAN HAAR

MaTyéKé: Theatrale performance met 4-gangen diner

Bij MaTyéKé krijg je Mato’s (marron en inheemse storytelling) gepresenteerd gebaseerd rond de unieke kookcultuur van de Surinaamse Marrons en haar ingrediënten. Sommige zaden daarvan helemaal meegesmokkeld via de beruchte slaventransporten. De naam, MaTyéKé, betekent ‘zoals onze stammoeder het wil’, en dit weerspiegelt ons diepe respect voor de culinaire tradities van onze voorouders.

We serveren tijdens deze theatrale performance een 4-gangen menu inclusief drankjes.

PLUS TICKET À € 30

Afterparty met livemuziek van Brayn Hij & live band

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter