blog | werkgroep caraïbische letteren

Nationale Kunstbeurs vernieuwd en verrijkt

door René Gompers 
 De ‘beroving van Mama Sranan van Jhunry Udenhout trekt veel aandacht. Dit kunstwerk is te koop voor euro 65.000. (Foto: René Gompers)
De beroving van Mama Sranan eist haast alle aandacht op. Het houtsnijwerk van Jhunry Udenhout torent met ruim drie meters letterlijk met kop en schouders boven de andere vormen van kunstwerken uit. Het duurt dan ook enkele momenten voordat de bezoekers hun weg vervolgen om de andere kunstwerken te bezichtigen. De 47ste editie van de Nationale Kunstbeurs (NK) trekt veel publiek aan.

Het is druk in Ons Erf. Hele gezinnen en groepen scholieren lopen de kabinetten af en aan om de werken te bezichtigen. Vijftig kunstenaars tonen en verkopen hun, schilderijen, foto’s, sculpturen van brons of keramiek, sieraden, en gemixte media. Een nieuwigheid tijdens de expositie zijn de kunstenaars die ‘live’ te werk gaan. Menig bezoeker modelleert voor een tekenaar die ter plekke een portret produceert. Buiten werkt een andere groep onder veel belangstelling aan een kunstwerk bestaande uit metersgrote figuren.

“NK is bedoeld om de kunst in Suriname te bevorderen. Niet alleen de kunstenaars moeten anders te werk gaan maar ook wij van de organisatie”, zegt Michel Brahim, voorzitter van de Nationale Kunstbeurs. Het ‘merk’ NK wordt helemaal vernieuwd en er is een nieuw logo geïntroduceerd. NK gaat nog meer van de media gebruik maken om aandacht te vragen voor het kunstgebeuren in Suriname.

Meer activiteiten
Brahim deelt mee dat vanaf dit jaar er nog meer activiteiten zullen zijn naast het traditionele kunstkijken en kunst-kopen. “We zijn gestart met Artist Talk. Hierbij komt de kunstenaar aan het woord en worden er meerdere avonden presentaties en lezingen gehouden. Art In Proces is de activiteit waarbij het publiek de kans krijgt het proces van idee tot kunstwerk mee te maken”.

De sponsoring is dit jaar geprofessionaliseerd geworden. DSB Bank, Staatsolie en CKC Kersten zijn respectievelijk de platina, gouden en zilveren sponsor. “We horen vaak over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze bedrijven hebben hun verantwoordelijkheid genomen. De kunstenaars worden ondersteund”, meent Brahim.

Jeugd stimuleren
Het ander doel van de NK is om de jeugd artistiek te stimuleren. NK heeft met het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling een samenwerking die ervoor zorgt dat scholieren de expo bezoeken met een opdracht van school. Een interviewtje, aantekeningen krabbelen, de catalogus raadplegen, langer staan kijken, dichterbij gaan en soms aanraken van de werken is routine van de meeste scholieren geworden.

Nog een vernieuwing bij de NK is dat op de laatste dag uitgeroepen worden de ‘Kunstenaar NK 2012’, ‘Opkomend Kunstenaar’ en de ‘Best Art in Proces’ voor de kunstenaars die ‘live’ tijdens de beurs bezig zijn geweest. De winnaars krijgen een award en een Samsung tablet. De beurs duurt tot 3 november.

[uit Starnieuws, 27 oktober 2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter