blog | werkgroep caraïbische letteren

Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden op 3 mei

“Doe jij ook mee op de Dam of online? Want 3-4-5 mei is wij!”

“Waar ik als kind naar verlangde, zal op 3 mei 2024 voor de vierde keer gebeuren: twee minuten stilte voor onze voorouders.” Dat schrijft Rishma Khubsing, initiatiefnemer van stichting 3 mei.

img_0590-high

“Van huis uit heb ik, net als velen, de traditie meegekregen dat wij, op 4 mei om 20.00 uur, twee minuten stil zijn voor de oorlogslachtoffers. Dit deed ik als klein meisje met mijn gezin,” schrijft Khubsing op haar LinkedIn-pagina. “Toen ik een jaar of 7 was, vroeg ik aan mijn ouders waarom er geen twee minuten stilte is voor onze voorouders, “zij hebben toch ook geleden?” Het antwoord van mijn ouders was: “Dat doen ze hier niet”. Ik begreep het niet en vond het oneerlijk. Waarom het leed van de ene voorouder wel herdenken, maar het leed van andere voorouder niet? Dit voelde niet goed.”

Voorbereiding voor de herdenking. Van de Linkedinn-pagina van Rishna Khubsing

“Toen is het zaadje ontstaan voor de Nationale herdenking Nederlands koloniaal verleden,” zo vervolgt ze. “Het is een liefdevol verzoek om het leed van de voorouders van 51 landen die getroffen zijn door het Nederlands kolonialisme te herdenken op 3 mei met twee minuten stilte om 20.00 uur op de Dam, naast de twee minuten stilte op 4 mei, omdat we allen gelijkwaardig zijn en er allen toe doen. Doe jij ook mee op de Dam of online? Want 3-4-5 mei is wij!”

[van NieuwWij, 29 april 2024]

Behalve Rishna Khubsing werken ook Warsha Atwarie, Patienta Assen en het team van de ‘Stichting 3 mei, een liefdevol verzoek’ mee aan de herdenking.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter