blog | werkgroep caraïbische letteren

NAKS-kalender met rolmodellen

‘Grani fiti den bikasi den gi Sranan grani’

door Chandra van Binnendijk

De organisatie voor gemeenschapswerk NAKS heeft voor 2020 een kalender uitgebracht, de derde editie alweer van hun iconenkalender. Een bijzonder initiatief waarmee belangrijke landgenoten in de spotlight worden geplaatst. Twaalf prominente Surinamers worden er jaarlijks belicht.

Een avond bij NAKS. Foto © Michiel van Kempen

Voor elke maand van het jaar is er een heel blad met een foto en een beschrijving van de verdiensten van de zes mannen en zes vrouwen die voor dat jaar zijn gekozen. Allemaal voorbeeldfiguren die niet alleen toonaangevend op hun vakgebied zijn (geweest), maar ook zijn het mensen die als rolmodellen voor de hele samenleving beschouwd mogen worden. ‘Grani fiti den bikasi den gi Sranan grani’, zo motiveert NAKS de selectie.

Op de kalender voor 2020 staan: Aleks de Drie – banyakenner, meesterverteller en zanger; Frank Essed – landmeter, houtvester, politicus en sportbestuurder; Mavis Noordwijk – muziekpedagoog, vocalist en koordirigent; Jack Uden – maatschappelijk- geëngageerd zakenman; Pake – natuurgenezer, kruidenkenner; Joyce Ooft –  vurig voorvechtster van vrouwenrechten en vakbondsleider; Henk MacDonald – componist, musicus en een sociaalbewogen huisarts; Esseline Polanen – vooraanstaande apotheker en zakenvrouw; Henk Tjon – acteur, theaterregisseur en oprichter van het Alakondre Dron ensemble; Jacqueline Molly (tante Jacqueline) – populaire presentatrice van kinderprogramma’s op de televisie; Norine Baarn – pionier en theatervedette van NAKS en Esseline Fabies – bekend als Ma Es, gevierd zangeres van traditionele Afro-Surinaamse liederen.

Het is een mooie keuze; sommige iconen zijn alom bekend in onze samenleving, anderen wat minder omdat ze alweer van een tijd geleden zijn en de jongere generatie niet is opgegroeid met de klinkende namen die in grootmoederstijd werkelijk een begrip waren.

Deze kalender is volledig tweetalig uitgebracht, alle teksten staan in het Nederlands en het Sranantongo. Dat is zeer leerzaam! Want ook al denk je een aardig mondje Sranantongo te kennen, wie wist bijvoorbeeld dat:

apteykri = apotheker  / faya feti-uma = vurig voorvechtster van vrouwenrechten / kweki sabiman fu poku = muziekpedagoog / setiman = pionier / grun-wwirisabiman = kruidenkenner.

Bij elke maand staat ook een odo in beide talen. Dus hang de kalender op een plek waar je dagelijks even rustig kunt lezen, en je woordenschat wordt spelenderwijs een heel stuk rijker!

Collectorsitem

De eerste editie van de iconenkalender verscheen in 2018. Deze bevatte enkele NAKS-stonfutu zoals Harold Braam, Friede Baarn en Eugène Drenthe, maar ook angisakenner Wanda Denz, de dichteressen Louise Wondel en Johanna Schouten- Elsenhout en plantenexpert Frits van Troon. Net als de tweede kalender, van 2019 – waarop ondermeer dokteres Sophie Redmond, taalkundige Hein Eersel, zanger Big Jones en schrijver Clark Accord – is ook de eerste editie schoon uitverkocht. En van de huidige kalender zijn er in januari nog maar enkele exemplaren over; ware collectorsitems dus. Met dit waardevolle initiatief van NAKS wordt een blijvende documentatie opgebouwd van rolmodellen die hun sporen hebben verdiend in de Surinaamse samenleving en daardoor ook vandaag nog bronnen van inspiratie zijn.

De iconenkalender is verkrijgbaar bij NAKS aan de Thomsonstraat.


Van de redactie van de Ware Tijd Literair, 21 maart 2020

Een kalender & een jubileumboek

Eind vorig jaar verschenen er twee bijzondere publicaties, uitgegeven door twee verschillende organisaties, met elk een geheel eigen focus, doelgroep en activiteiten. Hun uitgaven hebben niet echt te maken met literatuur, maar toch zijn ze zeer lezenswaardig – ze informeren ons over de zorg voor een groep belangrijke mensen (kinderen met een complexe beperking) en over gedreven personen (die zich vooral inzetten voor kunst en cultuur). Kortom: het zijn uitgaven waar we op deze pagina graag aandacht aan besteden!

Prijs voor Michiel van Kempen

De Hongaarse Academie der Wetenschappen heeft besloten Michiel van Kempen de onderscheiding ‘Pro Cooperatione’ toe te kennen. In een laudatio wordt uitgelegd, dat de onderscheiding te maken heeft met de gastcolleges over Caraïbische literatuur die hij al jarenlang geeft aan universiteiten in Hongarije (de Universiteit van Debrecen en in Boedapest de ELTE), bijdragen aan Hongaarse tijdschriften en het Erasmus-samenwerkingsverband dat hij mee tot stand kon brengen tussen de Universiteit van Debrecen en de Universiteit van Amsterdam. De bronzen penning is op 26 februari aan hem uitgereikt.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter