blog | werkgroep caraïbische letteren

Nacht van de geschiedenis

De Nacht van de Geschiedenis gaat door, live vanuit het Rijksmuseum! Zaterdag 31 oktober zal je online mee op een reis genomen worden van West naar Oost, van Nederland naar Berlijn, door naar Curaçao en China en weer terug. Met het thema Oost/West staan de ontmoeting en verbinding tussen de verschillende windstreken centraal.

Het einde van “Oost-West Nederland” in de voormalige koloniën: postkoloniale beeldenstormen?

  • Wat: Dubbelinterview
  • Met: Anne-Lot Hoek en Karin Amatmoekrim
  • Interviewer: Susan Legêne

Met de onafhankelijkheid van Indonesië (1949) en Suriname (1975) eindigde de Nederlandse bestuursmacht in deze landen. Hoe verging het de koloniale beelden die de Nederlanders achterlieten en welke nieuwe helden werden er op sokkels geplaatst?

Borstbeeld van Wilhelmina

In Indonesië zijn er nauwelijks meer monumenten te vinden die herinneren aan de Nederlandse overheersing. Vanaf de Japanse bezetting (1942) begon men met het neerhalen van deze erfenissen van het koloniaal verleden en die beweging werd doorgezet bij de proclamatie van de Republiek Indonesië in 1945. In Suriname was er bij de onafhankelijkheid in 1975 van vernietiging van deze koloniale symbolen vaak geen sprake: hier werd het standbeeld van koningin Wilhelmina bijvoorbeeld niet neergehaald, maar verplaatst. Hoewel er verschillend werd omgegaan met de koloniale beelden in Indonesië en Suriname, beiden takelden na hun onafhankelijkheid andere, helden op sokkels.

Historicus Susan Legêne interviewt historicus Anne-Lot Hoek en schrijver Karin Amatmoekrim over het einde van ‘Oost- en West-Nederland’ in de voormalige koloniën Indonesië en Suriname, de (eventuele) postkoloniale beeldenstormen die op de onafhankelijkheid volgden en de nieuwe beelden die werden geplaatst.

Ontleend aan programma en sprekers op de website van ‘De nacht van de geschiedenis’ van het Rijksmuseum

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter