blog | werkgroep caraïbische letteren

Nachrichten von Surinam: Duitsers in een Nederlandse kolonie

Lezing van Carl Haarnack

Suriname kwam bij de Vrede van Breda in 1667 in Nederlandse handen. Tot die tijd waren het afwisselend Fransen, Engelsen en Nederlanders die er de dienst uitmaakten. Behalve het aantrekken van voldoende arbeidskrachten (hoofdzakelijk slaven uit Afrika) was het aantrekken van voldoende Europese kolonisten een grote uitdaging. Aan het eind van de 18e eeuw telde de kolonie zo’n 50.000 inwoners waarvan er slechts 3000 tot de blanke Europese bevolking konden worden gerekend. Van deze Europeanen was een aanzienlijk deel van Duitse komaf. Logisch dat deze Duitsers door de eeuwen heen hun stempel op Suriname hebben gedrukt. Onder hen waren er missionarissen, artsen, kooplieden, plantagedirecteuren en vooral veel soldaten. We vinden plantages met namen als Berlijn, Halle in Saxen, Altona, Brunswijck, Hamburg, Clemensburg en Hildesheim, om er maar een paar te noemen. Veel Surinaamse familienamen zijn van Duitse origine. Baumgartner, Bender, Heilbronn, Hering, Karg, Kuhn, Krieger, Menke, Neuss, Petzoldt, Stuger, Telting en Vogt zijn slechts enkele willekeurige voorbeelden. Maar hoe kwamen de Duitsers in Suriname terecht? En wat waren dit voor lieden? Wat bewoog hen de oversteek te maken?

Prof. Alex van Stipriaan, conservator cultuur en geschiedenis Latijns Amerika en Caribisch Gebied van het Tropenmuseum en hoogleraar Caribische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, zal een inleiding verzorgen.
In een driegesprek tenslotte zullen Noraly Beyer, presentator, Alex van Stipriaan en Carl Haarnack praten over de Duitse invloeden in Suriname. Noraly Beyer is redacteur en presentator van de Wereldomroep. In 2008 nam zij na 23 jaar afscheid als presentator van het NOS Journaal.

Datum: donderdag 17 februari 2011, 16.30 uur
Plaats: Tropenmuseum-Bibliotheek, Linnaeusstraat 2, Amsterdam, tel: 020 – 5688215
Voertaal: Nederlands. Toegang gratis. Borrel na afloop.
Aanmelden vóór 14 februari: info@genootschapnld.nl of via tel. 020 6191832
Georganiseerd door het Genootschap Nederland-Duitsland in samenwerking met Tropenmuseum Amsterdam.

Carl Haarnack (1963) doet cultuurhistorisch promotie-onderzoek naar de geschiedenis van Duitsers in Suriname tussen 1650 en 1900. Hij studeerde Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens oprichter van Buku – Bibliotheca Surinamica, een verzameling van 18e- en 19e-eeuwse boeken en prenten waarin Suriname centraal staat. Daarnaast publiceert hij regelmatig over de geschiedenis van Suriname. Hij is redacteur van het maandblad Parbode. Tenslotte is Haarnack één van de auteurs van Black is Beautiful, Rubens tot Dumas (2008).

Foto van Carl Haarnack: @ Bert Nienhuis

1 comment to “Nachrichten von Surinam: Duitsers in een Nederlandse kolonie”

  • Mag ik er op wijzen, dat deze lezing een initiatief van het het Genootschap Nederland Duitsland is en door deze georganiseerd is in samenwerking met het Tropenmusem plaat vindt.
    Graag de Genootschap vermelden!!!
    D. von Felmming, voorzitter

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter