blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Muzikale ontmoeting met Jan Gerard Palm

Op 29 oktober organiseert het Antilliaans Netwerk een lezing met muzikale omlijsting over de Curaçaose componist Jan Gerard (Gerry) Palm (1831-1906). Tijdens deze bijeenkomst zal stil worden gestaan bij het 20-jarig bestaan als Antilliaans Netwerk en het 10-jarig jubileum van de Vereniging Antilliaans Netwerk. Mede aan de hand van historische foto’s en kaarten zal prof.dr.ir. J.I.M. (Joop) Halman ingaan op het muzikale leven op Curaçao in de negentiende eeuw en de rol die Jan Gerard Palm hierin speelde. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door het ensemble Ola Caribense. Naast traditionele dansmuziek uit de negentiende eeuw zal bijvoorbeeld ook een door Palm geschreven fantasie voor piano en viool zijn te beluisteren.

Jan Gerard Palm
De Curaçaose componist Jan Gerard Palm is de oudst bekende componist van Curaçao. Tot op de dag van vandaag zijn op de Nederlandse Antillen door hem gecomponeerde
muziekstukken populair. Het gaat dan vooral om walsen, mazurka’s, danza’s, polka’s en tumba’’ s. Naast dansmuziek, heeft Palm ook werken geschreven voor orkest en voor ensembles, muziek voor diensten in de synagoge, de Protestantse kerk en de vrijmetselaarsloge en werken voor de door hem geleide muziekkapel van de Stedelijke Schutterij op Curaçao. Palm was een meervoudig instrumentalist en één van de vaste medewerkers van het internationale tijdschrift Notas y Letras dat zich toelegde op de publicatie van literaire werken en bladmuziek. Dit Spaanstalige tijdschrift, dat onder leiding stond van Ernesto Römer en de dichter-musicus Joseph Sickman Corsen gold als toonaangevend in Latijns-Amerika en het Caribische gebied. Als muzikale patriarch heeft Jan Gerard Palm ervoor gezorgd dat de door hem ingezette muziektraditie van componeren werd voortgezet door zijn meest talentvolle leerlingen, waaronder zijn eigen kleinzonen Rudolf Palm (1880-1950), John Palm (1885-1925) en Jacobo Palm (1887-1982). Deze zorgden er vervolgens ook weer voor dat de muzikale fakkel werd doorgegeven aan jongere generaties van componisten zoals Albert Palm, Edgar Palm, Wim Statius Muller, Robert Rojer en Jean Jacques Rojer.

Voor meer informatie: http://www.palmmusicfoundation.com/

Ola Caribense
Het ensemble Ola Caribense staat bekend om haar levendige vertolking van de klassieke en traditionele Antilliaanse muziek. De naam van het ensemble, Ola Caribense – Caribische Golf – is meer dan een eerbetoon aan de rijkdom van de Curaçaose muziek. Ola Caribense wil
graag dat u op de golven van haar muziek meedeint, danst, geniet en ontroerd raakt. Het ensemble bestaat uit Adillée Praag (piano), Jaïr Konter (piano), Elisa Alvarez (cuarta), Mee-Ling Wong (cuarta), Jerson Martina (bas), Clemens Lasten (bas), Mina Honma (viool), Wobbe van der Meulen (dwarsfluit) en Dennis Acton (percussie).
Voor meer informatie: http://www.olacaribense.com/

Prof.dr.ir. Johannes I.M. (Joop) Halman
Joop Halman is hoogleraar Technische Innovatie en Risicomanagement aan de Universiteit Twente en directeur van het Kenniscentrum voor Risicomanagement van de UT. Samen met zijn neef de medicus en musicus Robert Rojer schreef hij in 2008 het boek Jan Gerard Palm, Leven en werk van een muzikale patriarch. Naast zijn werk als hoogleraar aan de UT is
Halman o.a. voorzitter van de Palm Music Foundation en van de Stichting ABC Advies. Halman is een achterachterkleinzoon van Jan Gerard Palm.

Lokatie: Muiderkerk
Adres: Linneausstraat 37, 1093 EG Amsterdam
Aanvang: 20:00 uur. Inloop vanaf 19:00 uur
Entree: Leden gratis, Niet leden 10 euro p.p. Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, verzoeken wij u, indien u deze avond wilt bijwonen, dit zo snel mogelijk bij ons te melden via een mailtje naar info@antilliaansnetwerk.nl onder vermelding van uw naam en voornaam. Indien u met meerdere mensen komt, vermeldt dan ook de namen van de anderen en of men al dan niet lid is van de Vereniging Antilliaans Netwerk.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter