blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Muzikaal spektakel bij 70 jaar Militaire Kapel

door Tascha Aveloo

Paramaribo – De Surinaamse Militaire Kapel bestaat op 17 november zeventig jaar. Om het heugelijke feit te vieren wordt er op woensdag 21 november in de Anthony Nesty Sporthal een groots muzikaal spektakel aan de Surinaamse samenleving aangeboden. “Ik beloof u, het wordt een knaller. Oude muziek in een fusie met moderne muziek. We gaan bijvoorbeeld samenspelen met de rockgroep Apopletic met voorzang van Audrey Bakrude. Maar we brengen ook een ode aan Eddy Snijders en Eddy Muringen als de trekkers van het eerste uur. Maar ook poku van Lieve Hugo komen aan bod. We gaan een spectaculaire tijdreis maken”, belooft kapelmeester en dirigent kapitein Rein Rier.

Friyari dey

Het is een drukte van jewelste in de Militaire Kazerne. Er klinkt fanfare en marsmuziek en er wordt heel druk geoefend om in de houding al musicerend op maat te lopen. “We hebben het heel erg druk. We moeten spelen voor de ACPEU-vergadering, Srefidensi en daar tussenin alsnog oefenen voor onze bigi friyari dey optreden”, legt Rier uit. Hij geeft links en recht bevelen en aanbevelingen, terwijl hij vertelt over het concert. De reguliere bezetting van militairen in de kapel is dertig. Maar speciaal voor dit jubileumconcert zijn er enkele gasten toegevoegd van onder meer de Politiekapel, het Eddy Snijders Orkest en de muziekscholen, wat het orkest brengt op zestig man. “We hebben fluitisten, een uitgebreide groep klarinetten en veel strijkers toegevoegd. Voor militaire mars- en fanfaremuziek, maar zeker ook voor kaseko is het totaal ongekend dat er daar aan strijkers meedoen. Wij hebben dus alle arrangementen moeten aanpassen zodat die strijkers er gewoon bij kunnen. Dit alles moet nieuw ingestudeerd worden”, legt Rier de moeilijkheidsgraad uit van het oefenen met zestig man. Hierdoor is het een semi-filharmonisch orkest geworden. “Het is echt een unicum wat we daar gaan presenteren”.

 
 
 
 
 
Solo’s en taptoe
Kapitein Antoon Uiterloo, belast met de logistiek, vult aan dat er ook solisten zullen zijn zoals Lady Shayna, Elvin Pool en Heliante Redan. “Als gastdirigenten zullen Robby Graanoogst en Rieke Mardjo optreden. Het geheel is een strakke show die ruim een uur in beslag zal nemen.” Uiterloo geeft aan dat er ook een taptoe gedraaid zal worden. “Taptoe is het lopend musiceren van een militair orkest in kunstlicht.” Rier legt uit hoe de taptoe is ontstaan. Vroeger gingen militairen die musiceerden na de dienst gezellig uit en maakten ook bij die gelegenheden vaak samen muziek. “Maar zoals de Nederlanders spraken was het ‘de tap gaat toe’ oftewel ‘de tap van het bier gaat dicht, we sluiten’. Hierna gingen de militairen weg maar bleven muziekmaken op met lampen verlichte plekken. Dit heeft geleid tot het in de jaren 1800 uitroepen van de ‘taptoe’ als officieel luchtig showelement van de militaire kapellen.” In 2010 had de Militaire Kapel meegedaan aan een Nederlandse taptoe en heeft daar enorm veel furore gemaakt met hun dynamische presentatie. “We zijn een instituut ter beschikking van het volk. We dienen de natie door te musiceren bij elke officiële gelegenheid van de Staat. En nu zijn we jarig en bieden we dit gratis aan aan de Surinaamse bevolking”, besluit Rier met een glimlach.
 
[uit de Ware Tijd, 20/11/2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter