blog | werkgroep caraïbische letteren

Muurschildering van Anton Vrede gerestaureerd

Afgelopen zomer werd de muurschildering van de Rotterdamse kunstenaar Anton Vrede geb. Curaçao, 1953) op het Noordereiland in opdracht van BKOR gerestaureerd door Atelier Leo Mineur, in nauwe samenwerking met de kunstenaar. De schildering, aangebracht in 1996, is een verwijzing naar de Ark van Noach en laat de dieren zien die het Motorschip Noordereiland (2000) tegenkomt op zijn verre reizen.

Foto BKOR archief.

Op vrijdag 15 september om 17.00 uur presenteert Anton Vrede zijn nieuwe publicatie Werken 2014 – 2022 in Verhalenhuis Belvédère. Die dag begint hij ook aan een artist-in-residency voor drie maanden in het Elenbaashuis, waarin Verhalenhuis Belvédère is gevestigd.

Zoals beschreven door Hein Meijers (website Anton Vrede) bestaat het werk van Anton Vrede “uit tekeningen, bronzen beeldjes, grafiek, schilderijen, schetsen, zeefdrukken en illustraties, en maakt deel uit van collecties van onder andere banken, fondsen, ministeries en ziekenhuizen. Zelf omschrijft hij zijn werk als een ‘osmose tussen abstract-expressionistisch en romantisch figuratief’. Anton Vrede probeert zich de werkelijkheid toe te eigenen. De figuratie moet echter zichtbaar blijven. Het gebruik van voornamelijk licht en levendige tinten weerspiegelt zijn Caribische afkomst. In zijn werk komen vaak dieren voor; roze olifanten zweven voorbij, papegaaien en neushoornvogels staan rug aan rug met opgeheven snavels, katten en tijgers sluipen rond.”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter