Muurschilderij bij NAKS over onrecht slavernijperiode
Het openluchtschilderij Adversity, Resilience and Growth bij Naks aan de Thompsonstraat, geeft de verhalen over de slavernijperiode landelijk weer. De veerkracht en inspiratie van Afro-Surinamers om zich te ontwikkelen, is volgens voorzitter Marcelino Lonwijk van stichting Altijd Doorgaan de rode draad van de tekeningen. Het muurschilderij is geïnitieerd door de stichting. Het project is zowel technisch als algemeen gecoördineerd door kunstschilder Rinaldo Klas en Roseline Daan.
Lonwijk sprak van een uniek moment, tijdens de onthulling eerder deze week. “Er is ons onrecht aangedaan tijdens de slavernijperiode, maar wij moeten de rol van slachtoffer verlaten en met de mogelijkheden die er zijn onze plek innemen en als het moet opeisen”. Daan stelt dat de bedoeling is om ook andere etnische groepen inkijk te laten hebben over de geschiedenis, waardoor er onderlinge begrip ontstaat. Dit is volgens haar van belang om in harmonie met elkaar te kunnen samenleven. Ze is blij dat de culturele organisatie NAKS toestemming heeft verleend om de tekening op haar muur te plaatsen.
NAKS voorzitter Siegmien Staphorst is van oordeel dat de betekenis van de excuses door de Nederlandse regering over de slavernijperiode nogal “lauwtjes is”. Er is weinig informatie, belangstelling en inzicht over het onderwerp. Zij vindt dat deze houding moet veranderen. “We moeten niet blijven steken in het verleden, maar elkaar optrekken en vooruitgaan.”
Lonwijk: “Deze muurschilderingen zijn dus niet slechts afbeeldingen, maar krachtige boodschappen. Ze nodigen ons uit om na te denken, om te leren en om samen te werken aan een betere toekomst. Laten we deze kans grijpen om te blijven praten, te blijven groeien en onze gemeenschap sterker te maken”. De mural is ondersteund door het Cultuurfonds en Varossieau NV Suriname.
[Bericht naar Starnieuws, 5 oktober 2024]