blog | werkgroep caraïbische letteren

Museumn8 gegroeid naar 16 locaties in vijf jaar

door Raoul Lith

Zestien locaties in Paramaribo, Commewijne, Coronie en Moengo zijn tijdens de vijfde editie van de Museumn8 toegankelijk gesteld voor het publiek. In de districten zijn er dagprogramma’s, terwijl in Paramaribo het grootste deel van de musea tot middernacht zijn. Museumn8 wordt dit jaar in Suriname op zaterdag 26 mei gehouden.

 

Van links naar rechts: Yves Tjon, Bas Spek, Winston Lieveld en Rob Buth. (Foto: Raoul Lith)

Het aantal bezoekers en locaties is volgens initiatiefnemer, Winston Lieveld, flink gegroeid. In vergelijking met het eerste jaar is het aantal bezoekers meer dan 10 keer zoveel en is toegenomen van 350 naar 3.720. Dit jaar zijn er vijf nieuwe musea locaties bijgekomen, waaronder een pop-upexpo aan de Gongrijpstraat, waar een selectie te zien is uit het werk van de onlangs overleden beeldend kunstenaar Erwin de Vries.

Ook is het sportmuseum toegevoegd als attractie voor het publiek. Rob Buth van het sportmuseum geeft aan dat de Surinaamse helden beter gewaardeerd moeten worden. “Wat we daar vereeuwigd hebben, is informatie van Anthony Nesty en Letitia Vriesde omdat die internationaal hoge prestaties hebben geleverd,” zegt Buth. Hij stelt dat voor deze topsporters een eigen vitrine is opgezet. De schoenen van Vriesde en het borstbeeld van Nesty gemaakt door Erwin de Vries staan er ook al.

Yves Tjon van de toergidsenorganisatie zegt dat de bezoekers die naar Coronie gaan absoluut geen spijt zullen hebben. “Coronie is het district waar er heel wat talent is van kunst en bekend is om de kokosnoten. Het is een gebied waar heel veel mangrove is. En als je dat samen bundelt, dan krijg je iets heel moois.” Tjon geeft aan dat zijn organisatie sedert vorig jaar bezig is de lokale mensen te trainen op het gebied van toerisme en mangrove. “De mensen zijn helemaal ready om Coronie te presenteren aan de gemeenschap”. De toergids zegt dat het museum op Bakkie de bezoekers een unieke ervaring gaat bezorgen. Hij geeft aan dat het qua oppervlakte niet groot is, maar de stukken die er liggen heel origineel zijn.

Op Internationale Museumdag op 18 mei lanceert de organisatie een mobiele app met allerhande informatie over het musea aanbod, de locaties en de routes van de gratis bussen in Paramaribo. App-gebruikers kunnen ook deelnemen aan een speciale quiz. Op deze manier wordt onder andere invulling gegeven aan het thema. De entree en busritten binnen Paramaribo zijn gratis.

De Internationale Museumdag is geïnitieerd door International Council of Museums om mensen ervan bewust te maken dat musea belangrijk zijn in de ontwikkeling van een samenleving. Het thema is dit jaar: ‘Sterk verbonden musea: nieuwe benaderingen, nieuw publiek’. Het doel van de museumnacht is vooral cultuureducatie.

 

[van Starnieuws, 9 mei 2018]

on 09.05.2018 at 18:56
Tags:

1 comment to “Museumn8 gegroeid naar 16 locaties in vijf jaar”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter