blog | werkgroep caraïbische letteren

Murat Isik wint Inktaap 2019

door Murat Isik

Héél blij met De Inktaap, de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur, voor mijn roman Wees onzichtbaar.
In totaal 1.200 jongeren uit de bovenbouw van verschillende middelbare scholen lazen en bespraken onderling de winnende titels uit 2018 van de BNG Literatuurprijs, de ECI Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs, en kozen daaruit hun favoriet.

De genomineerde boeken waren: De mensengenezer van Koen Peeters, En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra en Wees onzichtbaar.
Nadat ik de trofee in ontvangst had genomen, kwam Floris, leerling van het Goese Lyceum (dat het winnnende juryrapport had geschreven), naar me toe en zei: ‘Nadat ik uw boek dichtsloeg en terugkeek, had ik het gevoel dat ik een tweede jeugd had meegemaakt. Ik heb nooit eerder zo kunnen meeleven met een personage. Wat een prachtig boek.’ Een mooier compliment kun je je als schrijver niet wensen. En wie zegt dat jongeren tegenwoordig nauwelijks lezen en het literatuuronderwijs niets meer voorstelt, moet de leerlingen die meestemden voor de Inktaap horen praten over literatuur. Zoveel bevlogenheid en empathie. Zulke goede en authentieke vragen. En zoveel liefde voor boeken! Het raakte mij enorm.
De prijs toont, tot mijn opluchting, ook aan dat leerlingen niet terugdeinzen voor een dik boek van bijna 600 pagina’s.

.

[overgenomen van Facebook, 13-3-2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter