blog | werkgroep caraïbische letteren

Mooie hommage aan Astrid Roemer

door Johan Janssen

De bekende Surinaamse schrijfster Astrid Roemer werd op vrijdag 22 mei in het zonnetje gezet in het Amsterdamse Compagnietheater met discussie, gesproken essays en gezongen gedichten.

 

Roemer

Foto © Annemarie van Nieuwkerk

 

Het gedicht “mi kant’ o mi d’ ete” of “ik maak slagzij maar ik red het” stond voor het levensmotto van Astrid Roemer en was, met andere gedichten, op muziek gezet door Izaline Calister, Pablo Nahar, Sanne Landvreugd en Sabrina Starke. Zij zongen deze gedichten samen met Sanne Landvreugd op saxen, Nahar op bas en Roël Calister op percussie.

Sanne Landvreugd Roemer

V.l.n.r. Sanne Landvreugd, Izaline Calister, Pablo Nahar. Foto © Johan Janssen

 

De literaire redacteur van de Volkskrant, Arjan Peters, sprak over de literaire plaats van Astrid Roemer en Karin Amatmoekrim was meer persoonlijk als mede-schrijfster en dichter over haar beleving van Astrid Roemer.

Astrid Roemer DSC_0003 (57)

Astrid Roemer. Foto © Michiel van Kempen

 

Professor Gloria Wekker belichtte vooral de maatschappelijke stellingname van Astrid Roemer.

 

Gloria Wekker Astrid Roemer DSC_0003 (35)

Gloria Wekker. Foto © Michiel van Kempen

Na weer enkele gezongen gedichten, erg mooi overigens, zowel de muziek als de gedichten zelf, volgde een gesprek tussen Astrid Roemers en Arjan Peters. Astrid ging hierbij uitvoerig en openhartig in op de gestelde vragen.

 

Astrid Roemer DSC_0003 (66)

Arjan Peters interviewt Astrid Roemer, hier gezien van over de hoed van Carry-Ann Tjong-Ayong. Foto © Michiel van Kempen

 

De zangeressen en muzikanten zongen en speelden met grote inzet en beëindigden de avond met een spetterende uitvoering van een gedicht. Het publiek liet zich daarbij niet tweemaal door Sabrina uitnodigen om te gaan staan en swingde uitbundig mee!

 

Astrid Roemer DSC_0003 (3)

V.l.n.r. Sanne Landvreugd, Sabrina Starke, Pablo Nahar, Izaline Calister, Roël Calister. Foto © Michiel van Kempen

Roemer Kerseborn Met het oog op morgen

Na de hommage verscheen Astrid Roemer, bijgestaan door Cindy Kerseborn, voor de microfoon van het Radio 1-programma Met het oog op morgen. Foto © Sam Jones

 

1 comment to “Mooie hommage aan Astrid Roemer”

  • CU, bedankt voor die prachtige indrukken! ik had er dolgraag bij willen zijn.
    Hartelijke groeten!
    Ruth

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter