blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Monument Jaknikker als inspiratiebron onthuld te Saramacca

door René Gompers

De jarige Staatsolie heeft op de rotonde in het district Saramacca, zaterdag Monument Jaknikker onthuld. Op Jaknikker prijkt de slogan ‘Vertrouwen in eigen kunnen’ aan twee zijden, terwijl geput wordt uit een ‘inspiratiebron’. Rekha Bissumbhar, directeur van Staatsolie Saramacca licht toe dat gekozen is voor het bewegend monument “om Suriname eraan te herinneren waar en hoe Staatsolie begonnen is en om ons te inspireren dat wij het zelf kunnen.”

Monument Jaknikker is onthuld door districtscommissaris (dc) Sherin Bansi-Durga en de CEO van Staatsolie, Rudolf Elias. De dc is erg ingenomen met het monument. “Dit zal een bijzondere betekenis hebben voor de jongeren en het nageslacht,” merkt ze op. “Omdat wanneer er over een jaar of twee olie gewonnen wordt op zee met gigantische platformen en moderne technologie, zal deze jaknikker als monument ons altijd herinneren hoe Staatsolie ooit is begonnen.”

In 1965 is in Calcutta, terwijl men op zoek was naar water, aardolie ontdekt. Op 13 december 1980 is Staatsolie opgericht. Op 25 november 1982 is de eerste officiële boring geweest. In 2020 staat het bedrijf voor enorme uitdagingen. Het wil participeren in de enorme olieprojecten op zee om zodoende de miljarden aan Amerikaanse dollars zelf te verdienen voor het land. Een put kan in 20 jaren US$ 50 miljard opbrengen.

Vakbondsleider Lloyd Read is trots op de “sterke leiders en de sterke werknemers” die “Surinames trots” zijn begonnen en in stand houden. “Staatsolie heeft bewezen dat met Surinaamse mensen, niet met mensen met blauwe ogen, we in staat zijn geweest om het bedrijf tot grote hoogten te brengen.”  Ondertussen worden er flink wat selfies genomen bij Monument Jaknikker. “Dit is een inspiratiebron die heel Suriname inspiratie moet brengen,” geeft Bissumbhar aan. “Het begint met durven, heb vertrouwen in eigen kunnen, we kunnen het allemaal. Elke keer als je twijfelt, moet je naar die jaknikker kijken. Hij zegt; ja, we kunnen het.”  

Staatsolie heeft nog meer te vieren, merkt Elias op. Dochteronderneming GOw2 is in 2013 opgericht. Op 13 december 2015 is begonnen met de verkoop van de eigen brandstof. Tot en met 31 december zijn er acties bij de verschillende pompen. Klanten kunnen tankbonnen tot en met SRD 400 cadeau krijgen. “40 jaar Staatsolie is een mijlpaal,” benadrukt Elias. “We hebben de afgelopen 10 jaar een miljard of twee aan de overheid afgedragen in verschillende vormen. En als we het goed aanpakken met wat ons op zee staat te wachten, kunnen we wel tot 50 maal meer afdragen. De toekomst is rooskleurig voor Staatsolie én Suriname.”

[van Starnieuws, 14 december 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter