blog | werkgroep caraïbische letteren

Mogelijk houtsmokkel: RGB op de hoogte van onregelmatigheden

door Kavish Ganesh

 

Bronnen melden Dagblad Suriname enkele ongekende praktijken langs de Afobakaweg. Ter hoogte van mast 16 werd rondhout in containers geladen. Er waren zeker 15 trucks die op hun lading stonden te wachten. Blijkbaar is deze activiteit al langere tijd gaande, aangezien het niet de eerste keer is dat de krant met dit bericht wordt geconfronteerd.

 

Afobakaweg, 3 mei 2017. Foto © Michiel van Kempen

 

De trucks werden een poos ook achtervolgd door de bronnen van de krant om te zien als er door autoriteiten ook controle wordt uitgevoerd. Dit zeker, omdat op de plek waar de houtblokken werden ingeladen, geen gezagdragers te spotten waren. Vernomen wordt dat de transportwagens gewoon langs de SBB-controlepost rijden. Controle bleek er niet te zijn. “Dit is al jaren aan de gang, maar niet zo openlijk zoals nu. Nu is er ook bewijs”, stelt de bron. Het vermoeden wordt geopperd dat door de afwezigheid van controle op dit soort activiteiten, de ruimte wordt opengehouden voor illegale praktijken, waaronder het smokkelen van hout.

Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer, met dit geval geconfronteerd gaf ten eerste aan dat containers veiliger zijn voor het transport van rondhout. De transporteurs worden dan ook beperkt in de hoeveelheid die zij laden. Vaak genoeg worden de trekkers zodanig geladen, dat mensen voorzichtig er langs lopen of rijden. In het verkeer is soms zelfs te zien hoe bepaalde verkeersdeelnemers ongeacht verkeersopstoppingen, op een afstand rijden van de trucks met houtblokken. “Hierdoor gaan wegen kapot. Tevens is het levensgevaarlijk over de weg. Onlangs is één van de trucks omgekanteld. Gelukkig waren er geen mensen in de omgeving”, stelt de bewindsvrouw. Feit is wel dat er controle moet komen. Voordat de houtblokken worden ingeladen, worden die door SBB genummerd. Dat is de taak van de boswachters. De minister geeft direct mee dat het ministere ervan op de hoogte is dat er onregelmatigheden plaatsvinden. Daartoe zijn de autoriteiten momenteel een onderzoek aan het voorbereiden. “Alles wordt meegenomen, ook dit geval. Zodra er mistanden zijn, wordt er een onderzoek ingesteld”, aldus Samsoedin.

[uit Dagblad Suriname, 17-05-2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter