blog | werkgroep caraïbische letteren

Moengo krijgt een Contemporary Art Museum

door Hugo den Boer

Moengo – Nog eind deze maand gaan de deuren open van het Contemporary Art Museum Moengo (Camm), een ruimte waar gerenommeerde kunstenaars kunnen exposeren. In eerste instantie wordt de ruimte gevuld met werken van kunstenaar Marcel Pinas van de expo Kibii Wi Koni, die momenteel in de KKF-hallen te bezichtigen was.Pinas is zelf initiatiefnemer voor het Camm. “Er wordt te lang over een kunsthal in Suriname gesproken, maar het moet gewoon gedaan worden. Mijn droom is om Marowijne tot kunstdistrict te maken. Dit is een onderdeel daarvan.” Pinas wil hierbij kunst gebruiken als middel tot economische ontwikkeling van het district. “De hoogwaardige kunst, in de exporuimte en op het veld in en rondom Moengo, en alle culturele activiteiten eromheen, moeten toeristen en andere kunstenaars aantrekken. Sinds twee weken werkt een bouwteam aan het opknappen van een bedrijfsgebouw dat de Energie Bedrijven Suriname (EBS) in bruikleen heeft gegeven aan Stichting Kibii. Pinas geeft aan dat zijn kunstproject alleen mogelijk is door dergelijke bijdragen van EBS, maar ook de continue ondersteuning van Suralco, de Nederlandse Ambassade en het directoraat Cultuur. “Zonder hen, zou ik dit niet kunnen doen. Anderen in het district moet ik nog overtuigen van mijn plannen, maar ik heb geduld.”

Momenteel wordt er hard gewerkt aan dit gebouw om de opening van het CAMM (Contemprorarily Art Museum Moengo) voor elkaar te krijgen.

“Het Camm wordt een expositieruimte met kunst op internationaal niveau.” Hiermee geeft Pinas te kennen dat hij bij zijn kunstprojecten een afbakening hanteert tussen professionele kunstenaars en zijn leerling-kunstenaars in de Tembe Art Studio. (TAS). In de TAS laten lokale jongeren zich vormen in tal van culturele uitingen zoals dans, schilderen, tekenen, beeldhouwen en keramiek. De kunstenaars die in Moengo komen werken, selecteer ik zelf. Ze werken met de jongeren en laten werkstukken achter, die worden geëxposeerd.”

[uit de Ware Tijd, 20/07/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter