blog | werkgroep caraïbische letteren

Moengo Festival 2017 is op zoek naar jouw hulp!

Stichting Kibii (Paramaribo/Moengo, Suriname) organiseert op 22, 23 en 24 september 2017 alweer de vijfde editie van het Moengo Festival, dit jaar met het thema Pee fu wini II (Perform to win). Het doel van dit festival is om positieve bewustwording op het gebied van kunst en cultuur middels podiumkunst te vergroten.

 

 

Waarom crowdfunden?

60% van de financiering voor het festival van 2017 is rond, onder andere door de steun van onze partners: de Franse Ambassade, Alliance française, Prince Claus Fund en The Suriname Alcoholic Beverages. We hebben echter nog niet voldoende om het festival tot in de puntjes op te bouwen. Daarom zullen we deze crowdfunding gebruiken voor de technische opzet en support van het festival: het decor, huur van de podia en de geluidstechniek.

Over Stichting Kibii

Stichting Kibii, geïnitieerd door beeldend kunstenaar Marcel Pinas in 2009, werkt aan het behoud en de ontwikkeling van het rijke traditionele culturele erfgoed van de Marron gemeenschap in Suriname en inspireert en moedigt de ontwikkeling van artistieke talenten bij jongeren aan. Het doel van de stichting is om door middel van community development projecten op het gebied van kunst en cultuur bij te dragen aan de ontwikkeling van Moengo en het omliggende district Marowijne in Suriname. Daarnaast werkt de stichting op internationaal niveau aan de erkenning, bescherming en waardering van deze rijke cultuur.

 

Moengo

Het oude bauxietstadje Moengo is waarschijnlijk geen plek waar je een groot evenement als het Moengo festival niet zou verwachten, laat staan organiseren. Deze plek wordt vaak geassocieerd met de Binnenlandse Oorlog, die plaatsvond in de jaren ’80 en ‘90. Vanwege deze oorlog, en het wegvallen van de bauxietmijnbouw heerst er veel werkeloosheid in Moengo. Het festival probeert hier verandering in te brengen.

Het Festival

Het Moengo festival is vandaag de dag het grootste festival in Suriname (met meer dan 8.000 bezoekers per dag in 2016). Om de drie jaar wordt er vanuit een andere stroming van kunst (muziek, beeldende kunst, theater en dans) geprogrammeerd.

Waarom doneren?

Het festival is nationaal en internationaal georiënteerd en wordt door de Moengoneze gemeenschap zelf georganiseerd, waarbij er speciale aandacht ligt bij de jongeren uit het district die worden begeleid door professionals in het organiseren en het produceren van het festival. Drie dagen lang biedt het festival een podium aan de getalenteerde jongeren uit het district, die anders geen podium zouden krijgen. Daarnaast worden er zorgvuldig artiesten met een gevestigde naam gekozen, gebaseerd op het rolmodel dat zij kunnen vervullen voor de jongere generatie. Het festival wordt georganiseerd vanuit een non-profit standaard en is dus niet uit op winst.

Alvast bedankt!! Namens Marcel Pinas, Stichting Kibii en het Moengo Festival team.

 

Klik hier voor de crodfundingactie

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter