blog | werkgroep caraïbische letteren

Moeder Brunswijk gekroond tot Queen Mother

Het koninklijk bezoek van de Royals uit verschillende delen uit Africa aan Suriname, is donderdag feestelijk afgesloten te Moengotapu, in het district Marowijne. Bij deze feestelijke aangelegenheid waren er verschillende hoogtepunten.

Het belangrijkste hoogtepunt was de bekroning van de moeder van de koning der Afro-Surinaamse nalatenschap, Agnes Brunswijk, tot Queen Mother. Deze bekroning werd verricht door de koninginnen Oyenike Okundaye van Yoruba (Nigeria) en Vickylextra Okang- Sowah van de Omanye Royal kingdom Ghana.
De Queen Mother werd door de Royals geprezen voor het feit dat ze zo een zoon ter wereld heeft gebracht en hem de nodige tools heeft gegeven voor de man die hij vandaag is geworden in de maatschappij. Ook de belangrijke rol welke Ronnie vervult binnen de Afro-Surinaamse cultuur werd geprezen.

Ook de 90-jarige Julius Garvey, oprichter van het Marcus Garvey instituut, werd gekroond tot de Chief van het kabinet van de koning der Afro-Surinaamse nalatenschap Ronnie Brunswijk. Hij heeft de taak koning Brunswijk de volledige ondersteuning te geven in zijn ambtsbeoefening.
Garvey die uit Jamaica komt, heeft na zijn bekroning duidelijk gemaakt dat de Surinamers nakomelingen zijn van de tot slaaf gemaakten die op zeer gruwelijke wijze uit Jamaica gehaald zijn. Jamaicanen en Surinamers zijn volgens hem dus één.

Lees verder op de website van Waterkant, 14 oktober 2023

Zijne koninklijke hoogheid Brunswijk wuift

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter