blog | werkgroep caraïbische letteren

Mitchell Esajas reageert op De Telegraaf

Even een reactie op het ophitsende stukje van Weird Duk (Wierd Duk en Marcel Vink in de Televaag (long read)

Vandaag werd ik wakker en vond ik wat verontrustende berichten in mijn inbox. Ik zou in de Telegraaf staan. Meestal is dat geen goed teken. Ik stond vroeg op om aan het werk te gaan en kocht – met pijn in mijn hart omdat ik mijn geld liever niet aan dat propagandakrantje besteed – een exemplaar. Ik sloeg de pagina om en barstte in tranen van het lachen uit.

 

Even serieus…is dit het niveau waar propieten naar zijn gezonken? Ik noem Wierd Duk geen journalist maar activist, maar dit? Really? Ik heb ze in het kader van transparantie en alle controverse maar even een handje geholpen:

In werkelijkheid worden NUC en KOZP niet door ABN AMRO en KPMG gefinancieerd. Ik wilde het geheim houden maar eigenlijk krijgen we geld van de Illuminati via Jay-Z en Beyonce, ze waren laatst even langs gekomen bij The Black Archives. Soros / Open Society Foundation heeft ons inderdaad duizenden euro’s gegeven om hun agenda voor wereld dominatie uit te voeren. En vlak voordat Obama werd vervangen door Trump heeft hij ons wat geld toegestopt voor onze geheime agenda. Jerry wordt gesteund door de familie van Martin Luther King, duhhhh, hij heet toch Jerry King Luther Afriyie. Daarnaast worden de bankrekeningen van KOZP en Nederland Wordt Beter gespekt door een geheim genootschap van witte pieten en een Ashanti Koning uit Ghana.

Vind je dit bizar klinken? Zo bizar vind ik de ‘misinfographic’ en het ‘artikel’ van Weird Duk. Niet serieus te nemen deze rommel.

***

Maar even on a serious note. Aan de ene kant is het lachwekkend, aan de andere kant is dit zeer zorgelijk en gevaarlijk. Waarom? De De Telegraaf is (helaas) de grootste krant van Nederland, het is een instituut. Duk (en collega Marcel Vink) krijgt van dit instituut alle ruimte om zijn smadelijke en ophitsende stukjes te plaatsen. Het probleem is dat er vele mensen zijn die geen of weinig andere bronnen van informatie hebben naast de Telegraaf, GeenStijl en PowNed en dit dus echt geloven. (Vaak ook mensen die geloven dat zwarte piet zwart is vanwege de schoorsteen, maar dat even terzijde).

Het gevaar van de riooljournalistiek / rechtse propaganda van Duk is dat het, vooral witte mensen, onnodig ophitst. Het was Wierd Duk die vorig jaar het Facebook event van Jenny Douwes op de voorpagina van de Telegraaf gooide en het retweette waardoor het viraal ging. Hij heeft een essentiële rol gespeeld in de zaak van de #Blokkeerfriezen (lees mijn betoog voor de rechter). De ophitsende stukjes van Duk kunnen dus echt tot levensgevaarlijke en onbezonnen acties leiden van boze witte mensen.

Jerry en ik, en anti-zwarte piet / anti-racisme activisten in het algemeen worden hier overduidelijk en letterlijk geframed als “gevaarlijke”, “radicale”, “extreem-linkse” . activisten die “houden van vechten” en een geheime agenda hebben om “Iconen uit de Nederlandse cultuur” te laten verdwijnen. O ja, volgens Duk zijn we ook uit op herstelbetalingen.

Ondanks alle feitelijke onjuistheden en onsamenhangende verdachtmakingen in dit rommelige stuk wordt er een beeld gecreerd dat wij een gevaar vormen voor de Nederlandse cultuur. Mijn inbox stroomt in deze periode altijd vol met hatelijke berichten van boze witte mensen die geloven dat wij uit zijn op het verwoesten van hun cultuur, identiteit en tradities. Dit terwijl de rechter tijdens de rechtszaak tegen de Blokkeerfriezen zeer duidelijk heeft vastgesteld dat KOZP vanuit vreedzame principes heeft gehandeld.

Het treurige is dat de onbenullen die door Duk en Jenny Douwes zijn opgehitst nu met een strafblad zitten vanwege die gevaarlijke snelwegblokkade en 1000en uren aan taakstraffen moeten uitvoeren. Vorig jaar propieten een snelweg geblokkeerd, wat zullen ze dit jaar doen? Moeten er (dodelijke) slachtoffers vallen voordat mensen gaan inzien dat dit niet kan? Door dit ophitsende artikel voel ik me in elk geval niet meer veilig om (in deze periode) alleen over straat te gaan in bepaalde delen van het land. Dit is een verkapte vorm van opruiing en een oproep tot geweld tegen mij, Jerry en anti-zwarte piet activisten een paar dagen voor de intocht. Als er slachtoffers vallen reken ik het Wierd Duk en de Telegraaf aan. Ik weet dat ze meelezen.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Het feit dat Duk zich tot dit niveau verlaagt betekent namelijk dat ze geen inhoudelijke argumenten hebben om mensen te overtuigen. Ze hebben de rechtszaak verloren en zien langzaam maar zeker dat er verandering plaats vindt. Ze zien dat zwarte mensen gebruik maken van hun grondrechten, en zien dat als een gevaar voor hun (witte) dominantie.

We laten ons echter niet intimideren of klein krijgen. Integendeel, dit wakkert alleen maar meer en meer vuur aan om me in te zetten voor een gelijkwaardige samenleving. En de propaganda van propieten wordt alleen meer meer duidelijk voor de rest van het land en de wereld. Vandaag gaf ik een rondleiding aan studenten van de UvA en ze konden alleen hun ogen niet geloven, dat dit anno 2018 in Nederland nog kan gebeuren!

Dit weekend zal ik weer gebruik maken van mijn fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en betoging in één van de 19 gemeenten waar er dit jaar zal worden gedemonstreerd. Wij komen met vreedzame intenties. In één ding had DUk gelijk. Op een bepaalde manier ben ik wel radicaal, radicaal voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Ik verwacht dat de politie en autoriteiten mijn fundamentele rechten beschermen en ik hoop dat journalisten zien hoe misbaksels zoals Duk en Marcel Vink hun vak te schande zetten.

Dit is namelijk geen journalistiek maar rechtse stemmingmakerij en propaganda.

We hebben 2018 uitgeroepen tot Jaar van de Solidariteit. Mensen hoeven deze post niet te liken of delen. Laat je solidariteit zien door deel te nemen aan een vreedzaam protest bij jou in de buurt, ook ben ik op zoek naar mensen die met mij meegaan naar een van de protesten. Ik kan wel wat bescherming en medestanders gebruiken na dit artikel. Stuur een PM als je met mij mee wilt en/of meld je aan via de website: http://stopblackface.com/kozp-jaar-van-de-solidariteit-kom…/

#KOZP
#Misinformation
#WierdDuk
#JokkendeJenny

In tegenstelling tot televaag deel ik enkele bronnen:

– ‘Hoe Jenny Douwes Het Publiek Misleid’, Mijn ‘slachtofferverklaring’ tijdens de rechtszaak tegen de #Blokkeerfriezen waarin ook Wierd Duk wordt genoemd: https://afromagazine.nl/…/mitchell-esajas-hoe-jenny-douwes-…

– Uitspraak van de rechter in #Blokkeerfriezen zaak: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument…

– Volkskrant artikel over Alt-right en extreemrechtse conspiracy theories m.b.t. Soros en Anti-semitisme / Jodenhaat: https://www.volkskrant.nl/…/hoe-alt-right-online-jodenhaat…/

[overgenomen van Facebook, 13 november 2018]

2 comments to “Mitchell Esajas reageert op De Telegraaf”

  • Goed geschreven MItchell

  • [voor- en achternaam vereist bij respons / verwijderd door redactie]

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter