blog | werkgroep caraïbische letteren

“Mister integratie”: Grondwet niet veilig voor sluipend gif islamofobie

door Ben Provoost

Moslims radicaliseren omdat ze zich niet welkom voelen in Nederland. De boerka is al in de ban. Rituele slacht wordt wellicht verboden, net als buitenlandse financiering van moskeeën. Integratie-expert Walter Palm: „Het sluipend gif van islamofobie heeft de Grondwet bereikt.”

Walter Palm

Het parlement neemt wetten aan die op gespannen voet staan met de grondwettelijk vastgelegde godsdienstvrijheid. Vooral moslims worden daardoor geraakt, constateert oud-ambtenaar Walter Palm (1951). De man die zich van 1982 tot 2017 op verschillende ministeries bezighield met integratie, uitte recent zijn zorgen in twee opstellen. In september publiceerde hij Het sluipend gif van islamofobie. Enkele weken later verscheen een bijdrage van hem in de bundel Wordt het nog wat met het islamdebat?

Opvallend aan die laatste – mede door arabist Jan Jaap de Ruiter samengestelde – publicatie is dat sommige linkse en islamitische denkers weigerden daaraan mee te werken. Ze wilden niet met mensen als Frits Bolkestein en Ayaan Hirsi Ali in één boek staan. Palm heeft daarmee geen moeite, zegt hij in zijn Haagse appartement. „Het is jammer als mensen de dialoog ontwijken. Die kan mij niet breed genoeg zijn. Ik heb niets dan lof voor het boek.”

Lees hier verder in Reformatorisch Dagblad, 23 november 2019

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter