blog | werkgroep caraïbische letteren

Minister Bussemaker keurt taferelen gouden koets af

door Stuart Rahan

Amsterdam ZuidoosT – Minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Cultuur sprak haar afkeuring uit over taferelen op de gouden koets van ontklede mensen, die als slaaf geschenken aanbieden aan blanke mensen. Deze gedachten uitte zij in een vraaggesprek met actrice Gerda Havertong bij de presentatie vrijdag van het kinderstripverhaal Quaco, Leven in Slavernij.

quaco_parool_Detailfoto

De pagina grote aankondiging van het stripverhaal ‘Quaco, Leven in Slavernij’ in het Nederlandse dagblad Het Parool. De kop ‘Gruwelijke geschiedenis verbeeld’ spreekt boekdelen. Foto: Stuart Rahan

 

 

“Ik vond het heel confronterend om nieuwe verhalen over de slavernij te horen.” De confrontatie werd haar duidelijk toen Bussemaker tien jaar geleden de historische kelders van Elmina in Ghana bezocht van waaruit gevangen genomen Afrikanen verscheept werden naar de Amerika’s om als slaafgemaakte nooit meer hun geboortegrond terug te zien. Slavernij en de Nederlandse koloniale geschiedenis zitten de minister heel dicht op de huid.

“Mijn man is van Surinaams origine en mijn vader is als kind opgegroeid in Nederlands-Indië.” Ze sprak de hoop uit dat met de uitgave van het stripboek Quaco het thema slavernij nog meer losmaakt bij de Nederlandse samenleving. Vanuit haar verantwoordelijkheid als minister zal zij alvast alles in het werk stellen dat deze geschiedenis gedeeld wordt. “Ik kan zorgen dat het verhaal verder wordt verteld en zal waar nodig initiatieven daartoe ondersteunen.”

De gouden koets

 

Als aanzet gaf zij te kennen dat de jaarlijkse viering van de afschaffing van slavernij niet meer elk jaar om een bijdrage van overheidszijde hoeft te bedelen. “Wij moeten afschaffing van de slavernij blijven vieren ik zal zorgen dat de bijdrage daartoe structureel geregeld wordt.” Het stripverhaal Quaco, Leven in Slavernij werd donderdag pagina groot aangekondigd in het Nederlandse dagblad Het Parool. De kop luidde: ‘Gruwelijke geschiedenis verbeeld’. Volgens uitgeverij Walberg Pers uniek in de Nederlandse pershistorie. De presentatie vond plaats op de Scholengemeenschap Reigersbos.

[uit de Ware Tijd, 26/06/2015]

 

[Schrijver en tekenaar van het stripverhaal Quaco, Leven in Slavernij worden morgenmiddag (zondag 28 juni) vanaf 13.00 geinterviewd door Michiel van Kempen in de Rotterdamse boekhandel Donner.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter