blog | werkgroep caraïbische letteren

Mina Marina

door Marja Themen-Sliggers, Jaïr, Jamar, Xaviera

Wat een prachtige uitgave, dit boek van Loekie Morales over de zeemeermin Mina Marina. Vrolijke illustraties met duidelijke verwijzingen naar de zee. Fantasievol, niet realistisch, maar o zo leuk voor kinderen. De letters zijn nogal groot en dat spreekt kinderen aan, evenals de platen. In haar voorwoord richt Loekie Morales zich tot kinderen en nodigt hen uit om mee te duiken in de Caraïbische Zee. Ze geeft aan dat het verhaal gaat over leven en dood en Mina Marina’s gevecht voor een schone zee. Mina Marina is een zeemeermin met een creools uiterlijk. Moi, moi! Ze is dik bevriend met een zeeschildpaddenechtpaar, van wie het vrouwtje tengevolge van de vervuiling in de zee ernstig ziek wordt. Gelukkig zijn er ook in de zee mogelijkheden om op traditionele wijze geneeskunde te bedrijven en Mina’s oma weet daar heel veel van. Jaïr herkent direct de parallel met de geneeskundige planten en bomen die wij hebben in ons tropisch regenwoud. Ook het leggen van eieren wat de zeeschildpadden op het strand doen, is bekend. Wij hebben immers Matapica en Galibi. Dat is leuk in dit boek, dat de kinderen de leefomgeving herkennen: het Caraïbisch Gebied, de overeenkomsten in de geschiedenis, de oma van Mina als bigi sma.  

Er zijn verschillende verhaallijnen en thema’s gebruikt, zoals familieverbanden en vriendschap, de verliefdheid tussen Mina en Perucho, vervuiling van de zee en onzorgvuldige fabrikanten, de geschiedenis met het slavenverleden en het vinden van een gezonken schip, een scheepswrak. Door deze grote verscheidenheid in een boek met nauwelijks dertig pagina’s tekst, is het niet gelukt elke verhaallijn en alle thema’s goed uit te werken. De gekozen thema’s en verhaallijnen sluiten aan bij verschillende leeftijdsgroepen. Wordt door het uiterlijk van het boek vooral de groep beginnende lezertjes aangetrokken, Xaviera met haar elf jaar is natuurlijk zeer geïnteresseerd in de verliefdheid tussen Mina en Perucho. Op de fantasie van Jamar wordt een beroep gedaan door het scheepswrak. Misschien waren er wel piraten bij betrokken… Op mij maakt het geheel geen consistente indruk. De taal is te moeilijk voor de kleintjes, de verhaallijnen zijn niet ver genoeg uitgewerkt voor de groten en de spanning is niet groot genoeg voor de middengroep, de gevorderde lezers. Niettemin vinden vooral Jaïr en ik het een heel mooi boek en vonden we het leuk om er met elkaar mee bezig te zijn!  

Bij het boek is een Werkboek Mina Marina uitgegeven. Hierin staan veel werkopdrachten naar aanleiding van de stof uit Mina Marina, voor kinderen van de twee laatste klassen van de lagere school. Het gaat om opdrachten op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis (slavernij), multiculturaliteit, de natuur, de bedreigingen van het milieu en wat kinderen daartegen kunnen doen. Veel opdrachten, waaruit gekozen kan worden. Dit is een prachtig initiatief. Op deze manier worden leerlingen via een verhaal waarmee ze zich hebben verbonden, aan het denken gezet over belangrijke onderwerpen binnen de schoolvakken.

Loekie Morales: Mina Marina, illustraties: Ria Commandeur. Sint Maarten, Nederlandse Antillen: Beyond Writing Foundation, 2008.  ISBN: 00978-99904-0-421-0

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter