blog | werkgroep caraïbische letteren

Migratiemuseum dicht? Wethouder furieus: ‘Dit is een streek, ongehoord!’

Met één pennenstreek schrapt de nieuwe coalitie het Haagse Migratiemuseum, net geopend, en een lang gekoesterde wens van vertrekkend PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh. Die reageert woedend: ‘Dit is onbehoorlijk bestuur, wat een klerestreek!’

Het gebouw Concordia in Den Haag

 

door Niels Klaassen

De locatie is er, de stichting is opgericht, alle afspraken zijn gemaakt. ,,We hebben de subsidiebeschikking verzonden, het geld is misschien zelfs al overgemaakt”, fulmineert PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh van Den Haag. ,,Iedereen was er voor, dit is jaren voorbereid. Het gebouw is net open! Dan kun je het niet terugdraaien, dat is onbehoorlijk bestuur, een klerestreek!”

De nieuwe coalitie neemt met een bondig zinnetje rigoureus afscheid van het initiatief van de PvdA’er. Met de stopzetting van de gemeentesubsidie haalt het nieuwe stadsbestuur ruim 1 miljoen euro op, bleek gistermiddag bij de presentatie van het coalitieakkoord.

Vrijwel op hetzelfde moment presenteerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid nog een nieuwe nota over diversiteit in het fonkelnieuwe Migratiemuseum. In het voormalige zalencomplex Concordia aan het Hoge Zand staat de migratiegeschiedenis van de stad centraal, ook moeten er tentoonstellingen, debatten en films komen over de culturele diversiteit van de stad – ongeveer de helft van alle Hagenaars heeft een migratieachtergrond. Scheidend wethouder Baldewsingh, zelf van Surinaams-Hindoestaanse komaf, hoorde kort voor de presentatie van het akkoord pas over de bezuiniging.

 

Rabin Baldewsingh. Foto © Michiel van Kempen

 

Hij is boos: ,,Ik denk dat het bestuur een rechtszaak zal aanspannen, dat sluit ik niet uit. En die zal de gemeente verliezen.”

Wethouder Baldewsingh, die zijn laatste week als stadsbestuurder beleeft, hoopt dat de nieuwe coalitie nog tot inkeer komt. ,,Dit kan toch niet!? Het migratieverhaal moet verteld. Wat doet dit college nu? Ze maken de kloof met de mensen met migratie-achtergrond alleen maar groter.”

Verschillende kopstukken van de nieuwe coalitie reageerden vandaag niet op de vraag waarom het museum plots dicht moet.

Museum

Baldewsingh hamert er al langer op dat het verhaal van de migratie- en slavernijverleden beter verteld moet worden. In zijn afscheidsinterview met deze website pleitte de PvdA-nestor al voor een nationaal slavernijmuseum. Hij vindt dat Nederland niet goed omgaat met het verleden van slavenhandel. ,,En dat voor een liberaal land! Ik begrijp het niet: dit is het land waar mijn leraren mij alles leerden over alle religies, mij inburgerden. En uitgerekend hier is de discussie gekaapt door populisten.”

[uit AD, 30-05-18]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter