blog | werkgroep caraïbische letteren

Migratie & aanpassen

9 maart: Indiëlezing

Op zaterdag 9 maart vindt de Indiëlezing plaats: een initiatief van Stichting 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost, georganiseerd in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum. De lezing wordt gefaciliteerd door de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Leo Lucassen, Siem Boon (foto: Hans Kleijn), Lara Nuberg

Het thema dit jaar is ‘Migratie & aanpassen’. Prof. Dr. Leo Lucassen, (Directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam en hoogleraar Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Tevens auteur van o.a. Vijf Eeuwen Migratie) schetst in zijn lezing een wetenschappelijke analyse t.a.v. de post-koloniale Indische migratiegeschiedenis en het integratie- en assimilatieproces in Nederland. Na Leo volgt spreker Siem Boon, heel haar leven werkzaam bij de Tong Tong Fair in Den Haag en sinds 2017 directeur. Zij initieerde het theater voor gesproken woord en de boekenkrant Indisch Anders. In het verleden was zij bestuurslid van het Indisch Wetenschappelijk Instituut. Hoe kijkt zij als 2e generatie aan tegen het integratieproces? Tot slot deelt historica en blogger van Gewoon een Indisch Meisje, Lara Mariette Nuberg vanuit haar perspectief als 3e generatie Indische Nederlander, haar ervaring met publiek. Er is ruimte voor vragen uit publiek.

 

Conchita Willems is gastvrouw en de middag wordt muzikaal omlijst door Young Released.

 

 

Over de sprekers
Leo Lucassen (1959) is Directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam en hoogleraar Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1990 cum laude aan de Universiteit Leiden op het proefschrift ‘En men noemde hen zigeuners’. Verder is hij sinds 2016 (honorair) Adjunct Professor aan de Universiteit van Aalborg in Denmarken. In 1996 werd hem de P.J. Veegensprijs toegekend door de Hollandse Akademie voor Wetenschappen. Hij is een voormalige fellow of the New School for Social Research in New York en het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS). Hij publiceert veel over de geschiedenis van migratie, zowel met betrekking tot Nederland als in een global perspectief. Zijn meest recente boeken zijn Vijf Eeuwen Migratie: een verhaal van winnaars en verliezers (samen met zijn broer Jan Lucassen, Atlas Contact 2018) en Voorbij Fort Europa: een nieuwe visie op migratie (samen met Henk van Houtum, Atlas Contact 2016).

Siem Boon (Den Haag, 1964) werkt al haar hele leven voor de Tong Tong Fair in Den Haag, in diverse functies, sinds begin 2017 als directeur. Zij was o.a. programmeur, en hoofdredacteur van de Pasarkrant, toen die nog driemaal per jaar verscheen. Zij initieerde het theater voor gesproken woord en de boekenkrant Indisch Anders. Ook is zij secretaris van Stichting Tong Tong; in het verleden was zij bestuurslid van het Indisch Wetenschappelijk Instituut. Sinds 2015 is zij lid van de Raad van Toezicht van het Museon in Den Haag. Zij studeerde o.a. Portugees in Utrecht. In haar tienertijd was haar hobby fotografie ook haar bijbaan, vooral livefoto’s van haar andere grote hobby, muziek

Lara Mariëtte Nuberg (Amsterdam, 1990) historica en blogger van Gewoon een Indisch Meisje. Lara schrijft en doet onderzoek voor diverse organisaties en instellingen. Zij was in 2018 als reporter betrokken bij de programmareeks Gepeperd Verleden van het Indisch Herinneringscentrum.

Datum: zaterdag 9 maart 2019
Tijd: 14.00-17.00 uur
Locatie: OBA Theater, Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam)
Aanmelden: uitsluitend via dit formulier. De lezing is gratis, maar aanmelden is verplicht. Vol=vol. Digitaal aanmelden kan uiterlijk tot en met 6 maart 2019.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter