blog | werkgroep caraïbische letteren

Michiel van Kempen over Albert Helman

Op 17 september a.s. verschijnt bij uitgeverij In de Knipscheer de omvangrijke biografie Rusteloos en overal; Het leven van Albert Helman. Op zaterdag 25 juni interviewt Paul Faber de biograaf over zijn boek bij boekhandel Donner in Rotterdam.

 

Nederland,Amsterdam, 2015 Michiel van Kempen, auteur, hoogleraar West-Indische letteren Foto: Bob Bronshoff

Michiel van Kempen, Foto: Bob Bronshoff

Tien jaar later werkte Michiel van Kempen aan zijn biografie van Albert Helman (1903-1996), de man die klassiekers schreef als De stille plantage, Zuid-Zuid-West en De laaiende stilte. Maar de schrijver, geboren als Lou Lichtveld in Paramaribo, deed in zijn leven zovéél meer: hij begon als onderwijzer en musicus, werd journalist, werkte als diplomaat in Latijns-Amerika voor zowel de Surinaamse als de Nederlandse regering, hij schreef belangrijke essays over film en geschiedenis en werd minister van Onderwijs en Volksgezondheid in zijn geboorteland. Schrijvend bleef hij actief tot de pen hem, kort voor zijn overlijden, geen woorden meer opleverde.

Helman Parijs ca. 1932

Albert Helman in Parijs, ca. 1932

Michiel van Kempen is schrijver, docent Nederlands en bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder schreef hij over Helman Kijk vreesloos in de spiegel (1998).

Plaats: Podium boekhandel Donner, Coolsingel 119, Rotterdam
Datum en tijd: zaterdag 25 juni 2016, 13.30 uur
Het boek wordt gepresenteerd op zaterdag 17 september 2016 in de OBA in Amsterdam

1 comment to “Michiel van Kempen over Albert Helman”

  • Nog zo lang wachten…!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter