blog | werkgroep caraïbische letteren

Michiel van Kempen over Albert Helman, in De Literaire Hemel

Op vrijdag 10 maart 2017 is Michiel van Kempen te gast in De Literaire Hemel in het Drentse plaatsje Amen, vlak onder Assen. Tweemaal per maand wordt daar in café De Amer aandacht besteed aan literatuur. Op 10 maart zijn ook de Urugayaanse schrijfster Carolina Trujillo en de Groningse dichter Sacha Landskroon te gast. Presentatoren zijn Annette Timmer en Albert Haar.

Michiel van Kempen. Foto © Fokke Jonkman

 

Michiel van Kempen is in Drenthe te gast om te vertellen over zijn biografie van Albert Helman, Rusteloos en overal, het levensverhaal van de eerste belangrijke migrant-schrijver uit de West. Helman (1903-1996) publiceerde romans, maar ook poëzie, theater, essays, biografieën, journalistiek werk, en hij schreef historische werken. Hij verdiepte zich in de theologie, filosofie en wiskunde en kreeg een eredoctoraat in de taalkunde. Als diplomaat sprak hij de Verenigde Naties toe. Hij was bevriend met Marsman en Slauerhoff en de groten der aarde kruisten zijn levenspad: Béla Bártok en Joris Ivens, George Orwell en Pablo Casals, Frida Kahlo en Yehudi Menuhin.

 

Michiel van Kempen is docent Nederlands en bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte tien jaar lang aan deze biografie van Albert Helman. Hij publiceerde eerder over Helman de essaybundel Kijk vreesloos in de spiegel (1998), bezorgde Helmans verspreide poëzie in Adyosi/Afscheid (1994) en een heruitgave van De sfinx van Spanje (2011). Verder tekende hij voor de grootse, tweedelige Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur (2003) en voor tal van andere studies over de literatuur van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen, alsook bloemlezingen als de Spiegel van de Surinaamse poëzie (1995), Hoor die tori! (1990) en Voor mij ben je hier (2003). Hij ontving voor zijn werk onder meer de ANV Visser Neerlandia Prijs en werd zowel door Suriname als door Nederland geridderd.

 

Sacha Landkroon

Sacha Landkroon uit Eelde was van 2009-2010 huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen, daarna voordrager van De Dichtclub in Groningen. December vorig jaar verschenen zijn debuutbundel Terra Incognita. Hierin verkent hij de grenzen van zijn eigen wereldbeeld. Alles in de bundel gaat over situaties die hij zelf heeft meegemaakt, maar hij heeft de beelden naar andere tijden en ruimtes getrokken, zodat het universele gevoelens zouden worden. Stef Bos schreef in het nawoord:  ‘Spiegel van de werkelijkheid en de werkelijkheid zelf/ in een kamer/ van woorden’.

 

Carolina Trujillo

Carolina Trujillo is geboren in Montevideo maar woont al jaren in Amsterdam. Ze studeerde af aan de Filmacademie en debuteerde in 2002 met de roman De bastaard van Mal Abrigo, die bekroond werd met de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs. Met De terugkeer van Lupe García (2009) stond ze op de shortlist van de AKO Literatuurprijs en won ze de BNG Nieuwe Literatuurprijs.  De zangbreker (2014) haalde de longlist van de Libris Literatuur Prijs. In haar nieuwe roman
Vrije radicalen vertelt de Uruguayaan Jaime Castro, die als jongen naar Nederland is geëmigreerd, zijn verhaal met de humor van een man die niets meer te verliezen heeft.

 

Albert Helman in zijn diplomatentijd in Washington, 1960

G. Swaenepoel schreef voor Biblion over Rusteloos en overal:

Bij weinig lezers zal de schrijversnaam Albert Helman een belletje doen rinkelen. Enkel zijn roman uit 1931, ‘De stille plantage’, geniet nog bekendheid. Toch is Helman, wiens leven haast samenvalt met de twintigste eeuw, een veelzijdig man die een ongemeen boeiend en avontuurlijk leven geleid heeft. De auteur van romans en poëzie, maar ook van theater, essays, biografieën, journalistiek werk en historische studies. Ook actief als componist en geïnteresseerd in taalkunde, wiskunde en filosofie. Hij was bevriend met Marsman en Slauerhoff en ontmoette tijdens zijn leven mensen als Béla Bártok en Joris Ivens, George Orwell en Frida Kahlo. Helman nam deel aan de Spaanse Burgeroorlog, woonde in Mexico, was politicus in zijn geboorteland Suriname en diplomaat. ‘Rusteloos en overal’ is dan ook de goedgekozen titel die Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische literatuur, aan de biografie van de in 1903 in Paramaribo als Lou Lichtveld geboren auteur meegaf. Boeiende biografie van één van de belangrijkste auteurs van Surinaamse afkomst. Met uitvoerig notenapparaat, bibliografie en register.

 

De Literaire Hemel, vrijdag 10 februari 2017 in café De Amer, Amen 20 in Amen
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: € 15,00, jongeren t/m 21 jaar € 10,00
Muziek: Dore Mulder, piano

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter