blog | werkgroep caraïbische letteren

Michel Kruin overleden

één van de eerste Surinaamse voetballers in Nederland

Voormalig voetballer Michel Kruin is overleden, 90 jaar oud. Kruin behoorde in de jaren 50 tot de eerste Surinaamse spelers in de Nederlandse Eredivisie.  

Er is in ons land maar weinig bekend over de Surinaamse sportgeschiedenis en haar invloed op het Nederlandse voetbal. Guno Hoen (1922 – 2010) is een sporthistoricus, die zich hiermee heeft beziggehouden. Zelf was hij ook een vooraanstaand sporter, die in 1948 speelde tijdens de eerste toer van het Surinaamse elftal in Nederland.

Michel Kruin in 1956 tijdens Heracles – Elinkwijk. Foto Jac. de Nijs via de website waar hier naar wordt doorgelinkt.

Voor zijn boek Onze Sporthelden, deel 3 schreef hij een hoofdstuk over het sportleven van Michel Kruin. Uit respect voor beide Surinaamse sportmannen neemt Sportgeschiedenis deze tekst nu over.
Michel is in Moengo geboren op 15 april 1933 als eerste van vier zoons, van wie twee jong gestorven zijn. Ook zijn moeder overleed heel vroeg, in 1943, maar zijn vader die op 3 september 1998 de eerbiedwaardige leeftijd van 96 bereikte, was nog ‘still going strong’.
Michels voetballoopbaan – hij zag in voetbal zijn ambacht, ofschoon hij ooit bij LTT (nu Telesur) en bij Kersten gewerkt heeft, met welke ervaring hij later bij PTT Nederland een baan vond – ja, zijn voetbalcarrière begon op ‘Koeliewee’ tegenover Markt-zuid. Al gauw viel hij op te midden van velen en boekte gestaag progressie.

Lees hier de beschouwing op de website Sportgeschiedenis.nl, 3 november 2023


on 05.11.2023 at 10:21
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter