blog | werkgroep caraïbische letteren

Michael Slory overleden

Vandaag, woensdag 19 december 2018, bereikte ons het bericht dat Michael Slory, de grootste levende dichter van Suriname, vanochtend in Paramaribo is overleden. Hij werd 83 jaar. Bij wijze van eerste In Memoriam plaatsen we nu een bericht dat zijn uitgever Franc Knipscheer nog deze week naar hem toe stuurde.

Michael Slory wordt ondersteund door Karin Lachmising en S. Sombra, Tori Oso binnengebracht voor de presentatie van zijn laatste bundel, Alsof men alles loslaat. Paramaribo, 26 juni 2018. Foto © Anja Knipscheer

Dag Michaël Slory,

Merkwaardig toch, of toch niet, dat je hier in een kil Nederland de laatste dagen voortdurend ter sprake kwam. Afgelopen zondag 16 december hield Uitgeverij In de Knipscheer in het Amsterdamse theater Podium Mozaïek haar jaarlijkse boekpresentatie van de in 2018 nieuw verschenen titels van onze Antilliaanse en Surinaamse auteurs. Het slot van het programma was – als eerbetoon – gewijd aan jou met de Nederlandse presentatie van Alsof men alles loslaat, je nieuwste bundel die ik tot mijn blijheid in juni van dit jaar in jouw bijzijn mocht presenteren in Tori Oso. Je was toen eigenlijk al te zwak maar je wilde toch meedoen. Aan de hand van Sombra en Karin Lachmising liep je moeizaam naar je tafeltje bij het podium. Maar hoezeer je lijf ook protesteerde, je bleef scherp en alert. Dat beeld, die foto werd zondag op het grote theaterscherm in Amsterdam geprojecteerd.

Terwijl ik loftuitingen over Alsof men alles loslaat voor het publiek citeer, zie ik vanuit mijn ooghoek die foto voorbijkomen. Het ontroert mij onverwacht hevig, het besef dat we elkaar toen in Paramaribo voor het eerst en laatst hebben ontmoet, en het lukt me niet enkele gedichten van je voor te lezen. Aanwezige Surinaamse auteurs Karin Lachmising en Usha Marhé snellen me te hulp en brengen improviserend je titelgedicht ten gehore van het eerste boek dat In de Knipscheer van je in 1991 uitgaf: Ik zal zingen om de zon te laten opkomen.

 

Die Nederlandse loftuitingen herhaal ik hier met alle plezier. Meer dan bij Ik zal zingen (…) en je tweede bloemlezing Torent een man hoog met zijn poëzie bij ons uit 2012, zijn het ‘Hollandse’ recensenten en dichters die de loftrompet steken over Alsof men alles loslaat. Alle drie genoemde bundels kregen overigens hun selectie en hun voorwoord door Michiel van Kempen. Joost Baars, winnaar van de laatste VSB-Poëzieprijs 2017, een van de belangrijkste prijzen in Nederland voor dichters, schrijft: «Grenzeloos gelaagde eenvoud, en ik kan er alleen maar van dromen.» Hans Franse verzucht op Meander Magazine, het toonaangevende platform voor poëzie in Nederland: «Alles wat Michaël Slory ziet leidt bijna vanzelf tot een gedicht.» En John Jansen van Galen, niet onbekend met en in Suriname, en promotor van de poëzie, roept op de radio Michaël Slory uit tot «absoluut de beste dichter van Suriname.»

In Suriname ben je al in ver verleden gelauwerd met alle bestaande literaire prijzen. Maar nu is ook Nederland wakker. Net te laat.

Het ga je goed, Michaël.

Met beste groet,

franc knipscheer, uitgever

Haarlem, Nederland

1 comment to “Michael Slory overleden”

  • Ik heb als radiopresentator braker achter de knoppen gezeten bij presentaties Michiël Slory. Hij kreeg van Radio Boskopu Paramaribo wekelijks een hakf uur de gelegenheid om zijn hart te luchten en zijn gedichten voor te dragen. Het is voor mij een periode geweest van kennis kunnen opdoen over veel dat niet in boeken beschreven staat. Een van die zaken was het verhaal over

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter